4 sfaturi financiare utile pentru tinerii adulţi

0

Indiferent cât de multe studii ai, cel mai probabil domeniul finanțelor personale este unul pe care nu îl stăpânești foarte bine momentan. Tocmai din acest motiv, noi am pus cap la cap câteva informații ce te vor ajuta să iei decizii inspirate din punct de vedere financiar.

 

Din păcate, gestionarea finanțelor personale nu este o materie care să se învețe la școală sau la facultate. Astfel, pentru a-ți manageria inteligent resursele financiare, fie ești nevoit să înveți de la părinți, fie începi să te documentezi singur. Ce-i drept, a doua variantă se întâmplă mai rar, deoarece sunt multe aspecte mai interesante de aprofundat.

 

Deoarece mulți tineri nu știu să își gestioneze banii, să aleagă un credit de nevoi personale sau un credit Prima Casa potrivit nevoilor lor, am pus cap la cap câteva sfaturi financiare care îți pot fi de ajutor:

 

1.  Exersează-ţi autocontrolul

Cei mai norocoși au învățat încă de mici, de la părinții lor, ce este autocontrolul, iar acum este doar o ocazie bună de a-l pune în practică. Dacă nu ești familiar cu acest sentiment, atunci nu trebuie decât să-ți amintești că „graba strică treaba”. Cu cât vei învăța mai repede arta de a nu reacționa conform impulsului, cu atât mai ușor îți va fi să îți menții finanțele în ordine.

 

Atunci când decizi că vrei să cumperi un lucru cu o valoare mare, așteaptă cel puțin 24 – 48 de ore înainte de a face achiziția propriu-zisă. Dacă intenția există în continuare, vei ști că ai cu adevărat nevoie de acel lucru și nu este doar un moft.

 

2.  Controlează-ți viitorul financiar

Dacă nu înveți să-ți gestionezi proprii bani, alți oameni vor găsi modalități de a-i gestiona (nu tocmai bine) pentru tine. Mai exact, este vorba despre planuri de investiții fără succes, asigurări ineficiente din punct de vedere financiar și tot așa. Cu cât ai mai puține cunoștințe în domeniul finanțelor, cu atât vei putea cădea mai ușor în plasă.

 

În loc să te bazezi pe ceilalți pentru sfaturi, preia conducerea și citește câteva cărți de bază despre finanțele personale.

 

3.  Urmărește-ți banii

Îndată ce ai căpătat ceva informații în domeniul finanțelor, vei ști cât de important este să nu faci cheltuieli mari pe care să nu le poți susține. Cel mai bun mod de a-ți monitoriza finanțele este bugetarea.

 

Odată ce ai în fața ochilor fiecare cheltuială realizată, indiferent cât de mică este suma, îți vei da seama că efectuarea de modificări mici și sustenabile în cheltuielile de zi cu zi poate avea un impact la fel de mare asupra situației tale financiare.

 

În plus, menținerea cheltuielilor lunare recurente sub control te va ajuta să economisești sume importante pe termen lung.

 

4.   Ce alegi: rata la casă vs chirie?

În ultimii ani, se discută intens despre obișnuința românilor de a locui într-un apartament achiziționat prin credit. Spre deosebire de noi, cei din Occident aleg să locuiască în chirie pentru o perioadă foarte lungă de timp sau chiar întreaga lor viață. Ei consideră că blocarea unor sume mari de bani nu este o alegere inteligentă din punct de vedere financiar.

Însă, există doi factori importanți care stau la baza deciziei românilor de a-și achiziționa, chiar și cu ajutorul ratelor, o locuință. În primul rând, în cele mai multe cazuri, o rată bancară la un apartament este mai mică decât valoarea chiriei lunare. Al doilea aspect constă în valoarea mică a pensiei cu care trebuie să trăiască un român după ce iese din activitate, dacă nu are alte venituri pasive sau economii.

 

Așadar, dacă încă nu știi ce să alegi, este indicat să pui în balanță toate aspectele și să te informezi cât mai bine despre fondul de garantare Prima Casa.

 

Pentru a deveni expert în gestionarea propriilor finanţe, nu ai nevoie de cursuri speciale sau diplome în domeniu. Este suficient să te informezi corect, din surse de încredere, pentru a putea lua cele mai bune decizii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.