4 beneficii ale hidratării pe care ar trebui să le știi

0

Suntem 60% apă, iar sângele nostru este format din apă în 90 de procente. De aceea, corpul nostru are nevoie constant de hidratare. Apa ajută rinichii să funcționeze și susține toate funcțiile organelor, păstrează pielea tânără, mintea clară și nivelul de energie ridicat. Deshidratarea aduce dureri de cap, riduri și constipație, printre altele.

Specialiștii recomandă să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi, pentru a-ți menține nivelul optim de hidratare. Ar trebui să iei acest lucru foarte în serios dacă îți dorești să trăiești sănătos și să obții și alte beneficii pe care ți le aduce hidratarea. Iată care sunt acestea.

Apa te ajută să îți îmbunătățești performanțele fizice

Atunci când nu bei suficientă apă vei observa că ești obosit, iar corpul tău nu dă randamentul dorit. Acest lucru se observă mai ales atunci când afară este foarte cald sau când faci exerciții fizice intense. Dacă pierzi aproximativ 2% din conținutul de apă din organism se instalează deshidratarea. În timpul antrenamentelor, atleții pot pierde chiar și între 6-10% din apa din organism prin transpirație. Acest lucru duce la dereglarea temperaturii corpului, oboseală, dificultatea de a face exerciții fizice simple. În plus, are de suferit și motivația, pentru că și la nivelul creierului se pierde apa.

Hidratarea optimă previne aceste efecte și reduce stresul oxidativ. În plus, pentru că mușchii sunt formați 80% din apă, hidratarea corectă poate reduce febra musculară.

Hidratarea te ajută să îți menții energia și funcțiile creierului

Activitatea creierul este influențată în mod direct de nivelul de hidratare din organism. Studiile au arătat că și deshidratarea ușoară (pierderea a 1-3% din procentul de apă) poate afecta funcțiile creierului. Un studiu realizat pe femei tinere a arătat că pierderea a 1,36% din conținutul de apă al organismului, prin exerciții fizice poate afecta concentrarea și dispoziție și crește frecvența durerilor de cap. Un studiu similar, realizat pe bărbați tineri, a arătat că pierderea a 1,59% din conținutul de apă duce la scăderea memoriei și favorizează apariția stărilor de anxietate și oboseală.

Așadar, hidratarea este extrem de importantă dacă vrei să îți păstrezi starea de concentrare, buna dispoziție și performanțele cognitive.

Hidratarea previne constipația

Constipația este o afecțiune extrem de frecventă caracterizată prin dificultatea de a elimina scaunul. Poate fi însoțită de dureri, crampe, greață și balonare. Protocolul de tratament prevede creșterea cantității de lichide pe care îl bei zilnic. 

Unele studii susțin ca apa minerală carbonatată este mai eficientă în tratamentul constipației. Medicii sunt de părere că dacă suferi frecvent de constipație, ar trebui sa bei mai multă apă decât de obicei.

Apa te ajută să tratezi pietrele de la rinichi

Litiaza renală (pietrele la rinichi) e o afecțiune extrem de neplăcută și dureroasă care constă în formarea unor cristale de dimensiuni diferite în sistemul urinar. Acestea pot fi la nivelul rinichilor sau al tractului urinar. Există studii care arată că persoanele care au avut pietre la rinichi pot evita reapariția acestora dacă beau suficientă apă în fiecare zi. 

Acest lucru se întâmplă pentru că un consum mai mare de apă crește volumul de urină care trece prin rinichi, ajutând astfel la diluarea mineralelor și prevenind formarea cristalelor.

Acestea sunt doar patru beneficii ale hidratării despre care ar trebui să știi. În plus, hidratarea corectă previne durerile de cap, menține tensiunea arterială la niveluri optime și favorizează eliminarea toxinelor din organism. Fă-ți un obicei din a bea apă constant, atât acasă, cât și la birou. 

Dacă nu vrei să cumperi în fiecare zi apă îmbuteliată, acum se găsesc dozatoare de apă la preț avantajos sau căni speciale cu filtru, pentru apa de la chiuvetă. Nu ai niciun motiv să nu bei apa de care organismul tău are atâta nevoie!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.