Aparate dentare pentru adolescenți: sfaturi pentru părinți și copii

0

Purtarea unui aparat dentar este o necesitate pentru unii copii și adolescenți, dar adaptarea la această experiență poate aduce cu sine o serie de provocări. În continuare ai ocazia să descoperi trei sfaturi simple, care îți vor face viața mai ușoară pe durata tratamentului ortodontic, protejându-ți în același timp sănătatea dinților!

Alege tipul de aparat dentar potrivit

Alegerea unui aparat dentar potrivit este esențială pentru o corectare eficientă a problemelor dentare. Există mai multe tipuri de aparate dentare disponibile pe piață, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Aparatul ortodontic fix metalic, cunoscut și sub denumirea de brackets, sunt printre cele mai comune și sunt utilizate pentru a corecta probleme grave de aliniere a dinților. Pe de altă parte, aparatele dentare mobile sunt utilizate în principal pentru probleme mai puțin grave și sunt preferate pentru flexibilitatea pe care o oferă. În ultimii ani, aparatele dentare invizibile au devenit tot mai populare datorită aspectului lor estetic plăcut [1].

Consultarea cu un ortodont este crucială în alegerea tipului de aparat dentar. Un ortodont este cel mai calificat să recomande un tip de aparat dentar care se potrivește cel mai bine nevoilor specifice ale pacientului.

Costul este, de asemenea, un factor important de luat în considerare atunci când alegi un aparat dentar. Confortul și estetica sunt foarte importante pentru majoritatea adolescenților, motiv pentru care aparatele dentare invizibile sunt adesea preferate, în ciuda costurilor ridicate [2].

Încurajează igiena dentară zilnică

Igiena orală este esențială pentru toți oamenii, dar mai ales pentru cei care poartă aparate dentare. Aparatul dentar poate reține alimente și bacterii, ceea ce poate duce la carii dentare, gingivită sau decolorarea dinților. Igiena orală trebuie să fie riguroasă și să aibă loc zilnic, pentru a preveni aceste complicații.

Curățarea corectă a dinților atunci când porți aparat dentar presupune mai mulți pași. În primul rând, se folosește periuța de dinți, care trebuie să fie în mișcare constantă, pentru a îndepărta particulele de mâncare și placa bacteriană de pe dinți și de pe aparatul dentar. Apoi, se folosește ața dentară specială pentru aparate dentare. În final, se poate folosi o apă de gură antibacteriană, care ajută la îndepărtarea bacteriilor rămase [1].

Pentru a menține igiena orală la un nivel înalt, sunt recomandate anumite produse, printre care periuțele de dinți cu capete mici, care ajung mai ușor la dinții din spate, ața dentară ortodontică, care curăță spațiile înguste dintre dinți și aparat, apa de gură antibacteriană și pasta de dinți cu fluor, care întărește smalțul dinților.

Este, de asemenea, esențial să se efectueze controale regulate la medicul dentist. Acesta poate verifica starea aparatului dentar și sănătatea generală a gurii. De asemenea, medicul dentist poate oferi sfaturi personalizate, care să ajute la menținerea unei igiene orale adecvate. Persoanele care poartă aparate dentare ar trebui să meargă la control o dată la fiecare 6-8 săptămâni [2].

Ține cont de recomandările referitoare la alimentația cu aparat dentar

Un aspect esențial pe care trebuie să îl aibă în vedere atât părinții cât și copiii cu aparate dentare este alimentația. Consumul anumitor alimente poate avea un impact semnificativ asupra eficienței și durabilității aparatului dentar.

Alimentele dure, crocante sau lipicioase sunt primele care trebuie evitate. Acestea pot deteriora sau desprinde brackeții aparatului dentar, provocând disconfort și necesitând vizite suplimentare la ortodont. Alimente precum caramelul, guma de mestecat, merele crude sau morcovii sunt doar câteva exemple din această categorie [2].

Pe de altă parte, alimentele moi sunt prietenoase cu aparatul dentar. Acestea nu pun presiune pe dispozitiv și sunt ușor de mestecat. Supa, iaurtul, bananele, pastele sau orezul sunt doar câteva exemple de alimente moi care pot fi consumate în siguranță.

Chiar și așa, este important de menționat faptul că anumite alimente, deși nu sunt neapărat de evitat, ar trebui consumate cu precauție. Acest lucru înseamnă că alimente dure sau crocante precum merele sau morcovii, ar trebui tăiate în bucăți mici înainte de a fi consumate. Această măsură va preveni deteriorarea aparatului dentar și va facilita procesul de mestecare [1].

De asemenea, este esențială menținerea unei igiene orale riguroase după fiecare masă. Resturile de alimente pot rămâne blocate în aparatul dentar, crescând astfel riscul de carii dentare. Se recomandă periajul dentar după fiecare masă și folosirea aței dentare speciale pentru aparatele ortodontice.

Alegerea, utilizarea și întreținerea unui aparat dentar pentru un adolescent pot fi o provocare. Cu toate acestea, cu informațiile potrivite și respectarea recomandărilor privind igiena și alimentația, procesul poate fi mult mai ușor. Înțelegerea tipului potrivit de aparat dentar și menținerea unei igiene orale corespunzătoare sunt esențiale pentru a asigura un zâmbet sănătos și frumos pe termen lung!

Surse:

  1. Fox, Dr Paul. “Braces Tips & Care Routine – Care for Your Braces.” Sprout Pediatric Dentistry & Orthodontics, 3 Dec. 2019, www.sproutpediatricdentistry.com/blog/orthodontics/braces-care-tips/, accesat la 8.04.2024;
  2. “Taking Care of Braces | Webb & Goldsmith Orthodontics.” Webb Goldsmith Orthodontics, 20 Feb. 2020, www.webb-orthodontics.com/care/, accesat la 8.04.2024.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.