Weekend în Timișoara: Ce poți face aici?

0

Situat în sud-estul câmpiei Panonice, în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega, orașul Timișoara atrage numeroși turiști din România, cât și de peste hotare.

Farmecul său este dat de faptul că zona este este multiculturală – fiind influențată de comunitățile etnice, precum cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cea bulgară, italiană și greacă.

Așadar, punctele forte ale orașului sunt moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale. Mai exact, Timișoara este al treilea pol cultural din țară, după București și Iași. Printre instituțiile culturale se numără și Teatru Național, Teatru Maghiar și Teatrul German – care oferă spectacole în limbile română, germană, maghiară. Interesant este că cele trei instituții împart aceeași clădire.

În plus, orașul Timișoara este cunoscut și datorită clădirilor sale istorice. Mulțumită arhitecturii variate, influențelor date de barocul Vienez și de numărul mare de parcuri, orașul mai este cunoscut și sub denumirea de „Mica Vienă” sau „Orașul parcurilor”.

Dacă ai de gând să vizitezi Timișoara și să petreci un weekend în acest oraș minunat, iată care sunt activitățile pe care le poți face aici:

Vizitează centru orașului

Deși pare o activitate plictisitoare, o mică plimbare prin centrul orașului îți poate aduce buna dispoziție și te poate surprinde într-un mod plăcut. Cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei, centrul orașului te surprinde cu un număr impresionant de palate și clădiri care păstrează farmecul vremurilor trecute. Mai exact, stilul baroc vienez al clădirilor se completează armonios cu cel neo-bizantin și Art Nouveau.

Cel mai important lucru este acela că odată ajuns în centru poți admira Palatul Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Multe dintre ele găzduiesc și restaurante, așa că ai posibilitatea să-ți închei mica plimbare cu o cină delicioasă. Sau, dacă ești foarte obosit și nu mai ai energia necesară să petreci timpul într-un restaurant, îți poți comanda pizza la domiciliu. Te întrebi cine livrează pizza în Timișoara? Ei bine, foodpanda.ro. Trebuie doar să-ți descarci aplicația și să-ți alegi ce fel de pizza preferi. Este simplu și rapid. 

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Acest obiectiv turistic este poziționat în partea sudică din Piața Victoriei. Catedrala este cel mai mare edificiu religios din oraș și impresionează atât prin dimensiunile sale – cel mai înalt turn al său măsoară 83,7 metri – cât și prin arhitectura somptuoasă, care îmbină atât stilul moldovenesc, cât și cel bizantin.

Ceea ce nu știu mulți turiști este istoria acestui monument. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviaţia germană a bombardat Timişoara, iar șase bombe au fost destinate Catedralei.

Interesant este că din cele șase bombe care au căzut lângă catedrală, doar una a explodat. Aceasta a produs doar pagube minore. Mulți au considerat că a fost vorba de o minune, dat faptul că structura monumentului nu a fost afectată.

Castelul Huniade

Acest castel se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din Timișoara. Pe lângă acest aspect, Castelul Huniade este și cea mai veche clădire din oraș, fiind construită de către Ioan de Hunedoara, între 1443 și 1447.

În prezent, clădirea găzduiește Muzeul Banatului cu cele trei secții ale sale: Istorie, Arheologie și Științele Naturii. Aici poți admira fluturii Dr. F. König, ori poți vedea sanctuarul de la Parţa, unicul sanctuar neolitic din România.

Fabrica de bere

Dacă obișnuiești să consume bere, ori poate ești doar interest să vezi cum se prepară aceasta, poți vizita și fabrica de bere din Timișoara. Interesant la ea este faptul că a fost înființată în anul 1718 – fiind și prima fabrică de bere din România.

În prezent, aceasta dispune chiar și de un muzeu, în care sunt prezentate utilaje, instalații tehnologice și alte fotografii reprezentative.

În apropierea fabricii există un restaurant pe care nu trebuie să-l ratezi: La Fabrică. Aici, te poți delecta cu bunătățile din Banat, dar și cu vestita bere Timișoreana.

Orașul Timișoara este o destinație pe care trebuie neapărat să o vizitezi. Pe lângă amplul patrimoniu cultural de monumente istorice – orașul te încântă cu atmosfera sa boemă și oamenii ospitalieri. Așadar, acesta este o alegere perfectă pentru un city break reușit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.