Tot ce trebuie să știi despre o extracție dentară
Extracția dentară presupune îndepărtarea unui dinte din alveola sa dentară aflată în os. În funcție de complexitate, procedura poate fi efectuată de către medicul stomatolog sau de medici specialiști în chirurgie dentară. Dacă și ție ți-e teamă de vizita la stomatolog în vederea extracției dentare, citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre aceasta.
Când este necesară extracția dentară?
Cu siguranță ai auzit relativ des despre extracția măselelor de minte la adolescenți, însă există multe alte cazuri în care este necesară chiar și la adulți.
Carierea excesivă a dintelui, infecția dentară și aglomerarea dinților reprezintă indicații ale extracției dentare. De asemenea, pacienții purtători de aparat dentar s-ar putea să aibă nevoie de extracții dentare, ca să fie creat spațiu suficient pentru rearanjarea dinților.
Pacienții care fac chimioterapie sau care urmează să efectueze un transplant trebuie să apeleze la extracții dentare pentru îndepărtarea dinților afectați, pentru prevenirea dezvoltării și răspândirii infecțiilor, pe fondul unui organism imunodeprimat.
Cum se desfășoară extracția dentară?
Extracția dentară este efectuată de medicul stomatolog sau de chirurgul dentar și reprezintă o procedură relativ rapidă, realizată în mod ambulatoriu. Îndepărtarea unui dinte vizibil și integru se poate face prin extracție simplă, în timp ce extracția dinților rupți sau a celor care nu au erupt încă necesită o procedură mai laborioasă, chirurgicală.
Extracția simplă
Extracția simplă se efectuează sub anestezie locală, operațiune ce presupune injectarea în gingii a unei substanțe anestezice care să amorțească zona din jurul dintelui, pentru ca pacientul să nu resimtă durere în timpul extracției, ci cel mult o senzație de presiune. Ulterior, medicul stomatolog va mișca dintele pentru a-i slăbi prinderea și îl va înlătura din alveolă.
Extracția chirurgicală
Și această procedură se efectuează sub anestezie locală, însă în funcție de tipul clinicii poți să optezi și pentru administrarea intravenoasă a unor medicamente anestezice.
Medicul chirurg va efectua o incizie în gingie, ca să aibă acces la dinte. În unele cazuri poate fi necesară îndepărtarea unui fragment de os din jurul dintelui sau tăierea dintelui înainte de extracție.
Care sunt riscurile extracției dentare?
Extracția dentară nu presupune multe riscuri sau complicații, însă este important ca medicul stomatolog să informeze pacientul despre aceste aspecte. În general, după îndepărtarea dintelui din alveolă, în locul lui se va forma un cheag de sânge. Dacă acest cheag nu se formează, medicul va pune un material de protecție deasupra alveolei, ca să nu lase osul expus până se formează cheaguli.
Principalele riscuri ce pot decurge din extracția dentară includ:
- Apariția sângerării care durează mai mult de 12h;
- Febră și frisoane ce indică o infecție;
- Stări de greață și vomă;
- Tuse;
- Durere toracică și dificultăți în respirație;
- Umflarea și înroșirea locului de intervenție.
Ia legătura cu medicul stomatolog dacă te confrunți cu una dintre situațiile expuse mai sus.
În concluzie, extracția dentară este o procedură realizată de medicul stomatolog sau de chirurgul dentar în ambulatoriu, sub anestezie (cel mai frecvent) locală și presupune îndepărtarea unui dinte din alveola sa.
Surse informative
Gotter, Ana. “What to Expect During a Tooth Extraction.” Healthline, 18 Sept. 2018, www.healthline.com/health/tooth-extraction