Stigmatizarea bolilor de piele – Cum să gestionezi reacțiile celor din jur

0

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar afecțiunile dermatologice nu trec ușor neobservate. Astfel, bolile de piele pot reprezenta o provocare nu doar din punct de vedere medical, ci și din perspectiva reacțiilor pe care oamenii le exprimă. Curiozitatea, precum și expresiile faciale ale acestora pot crea destul de mult disconfort. Nu lăsa acest aspect să te demoralizeze, deoarece nu poți opri oamenii din a-și exprima opiniile, dar poți să nu îți lași viața și stima de sine influențate de acestea.

 

Citește în continuare și află cum să gestionezi orice provocare din partea celor din jur și cum poți învăța să te simți bine în pielea ta, pentru că meriți.

Comunică deschis

O parte dintre oameni îți vor adresa întrebări din curiozitate, pentru că nu cunosc foarte multe despre afecțiunea ta, alții poate din răutate. Există multe persoane care nu știu ce înseamnă psoriazis, dermatită sau rozacee. Dacă sunt curioși și par a nu înțelege care sunt aspectele bolii, explică-le cum se manifestă și cum îți influențează viața.

 

Marea majoritate a bolilor de piele nu sunt contagioase. Pune accentul pe acest aspect, deoarece îmbolnăvirea este cea mai înfricoșătoare parte pentru ei. Iar dacă este o boală contagioasă, spune-le care sunt metodele de protecție. În acest mod, relaționarea și menținerea unei comunicări eficiente sunt mai ușor de realizat.

Stabilește limite

Chiar dacă este indicat să comunici deschis cu persoanele din jur, stabilește care sunt limitele până unde te simți confortabil să faci asta. Comunică clar care sunt nevoile tale și exprimă-ți dorința dacă dorești să nu răspunzi la anumite întrebări sau vrei să omiți unele aspecte. Unele cereri din partea celor din jur pot fi neplăcute, așa că nu te sfii să refuzi a vorbi despre anumite detalii private.

 

Întrebările și privirile persistente te pot face să te simți incomod și pot conduce la creșterea gradului de anxietate resimțit. Ia în considerare faptul că nu trebuie să dai detalii nimănui sau să te justifici. În plus, multe dintre bolile de piele sunt exacerbate de stres. Așa că, încercând să-i mulțumești pe alții, riști să îți agravezi simptomele.

Găsește un grup de suport

Suportul social este foarte important în gestionarea oricărei afecțiuni. Acesta poate fi format din membrii familiei sau prieteni apropiați. De asemenea, poți apela chiar la grupuri orientate pe acest subiect. Vei întâlni oameni care probabil sunt și ei diagnosticați cu afecțiuni dermatologice. Împreună, veți învăța cum să vă simțiți bine cu voi înșivă. În plus, poți beneficia și de experiența lor în ceea ce privește gestionarea bolii.

 

Nu uita că dermatologia este un domeniu în care cercetarea este destul de avansată și multe dintre patologiile acestei ramuri a medicinei sunt tratabile. Comunică deschis cu medicul dermatolog, respectă indicațiile acestuia și, cu siguranță, vei descoperi îmbunătățiri semnificative ale aspectului pielii. Încearcă să îți menții optimismul, deoarece o stare psihică bună favorizează ameliorarea simptomelor și vindecarea.

 

De asemenea, poți apela și la serviciile unui psiholog. În cadrul ședințelor, poți dobândi abilități de comunicare, pentru a avea relații mai bune cu cei din jur. Un alt beneficiu este reprezentat de tehnicile de relaxare și reducere a stresului. Te vei simți mai bine cu tine, mai relaxat și mai puțin anxios sau chiar deloc. Deprinderea unor strategii de coping te va ajuta să te simți împlinit și va reduce semnificativ efectul pe care îl au opiniile oamenilor despre aspectul pielii tale. Nu uita că ești o persoană unică, cu multe calități și că modul în care tu te simți vine din interior, nu din exterior.

 

Acceptarea de sine, îngrijirea personală corespunzătoare și prioritizarea propriei persoane sunt esențiale pentru a te simți bine cu tine. Nu lăsa opiniile celorlalți să te definească. Ești o persoană puternică, unică, iar atitudinea ta poate schimba lumea în care te afli.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.