Spionul CIA care a inspirat filmul Argo a murit la 78 de ani

0

Mendez, care a fost unul dintre cei mai buni agenți ai CIA pe parte de salvări, deghizări și falsificări, a suferit de boala Parkinson în ultimii ani din viață.

Cel mai cunoscut caz al său a fost cel de eliberare a șase diplomați americani, ținuți prizonieri în Iran în timpul crizei de ostatici 1979-81. Mendez a reușit salvarea celor șase după ce s-a dat drept un producător de film.

Povestea a fost ecranizată în filmul Argo, premiat cu Oscar, cu Ben Affleck în rolul principal, interpretându-l pe Mendez.

De altfel, celebrul actor a postat pe Twitter un mesaj în care îl numește pe fostul agent CIA „un adevărat erou al Americii”. „A fost un om cu un har, decență, umilință și bunătate extraordinare. Nu a căutat niciodată lumina reflectoarelor, vrând doar să-și servească țara”, a scris Affleck pe Twitter.

Născut în 1940, Mendez a lucrat ca scenarist după ce a absolvit universitatea și s-a alăturat CIA după ce a răspuns unui anunț postat în ziar și în care scria că se caută un artist grafic.

De-a lungul unei carierei sale de 25 de ani, a lucrat cu make-up artiști de la Hollywood și cu magicieni pentru a-și perfecționa deghizările și identitățile false.

Citește și: Copilul înfiat de Viorica Dăncilă. Destinul celor 8 copii din familia Malancu, dintre care cel…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.