Situatii in care ar trebui sa spui nu fara sa te simti prost

0

Multe persoane nu pot spune „nu” pentru ca isi doresc sa ajute si sa fie pe plac celorlalti, insa in unele situatii gresesc procedand in acest fel. Sa fii altruist este o calitate minunata, insa din cand in cand trebuie sa te mai gandesti si la tine.

Cu ajutorul unor experti in comunicare si eticheta, Real Simple a scos in evidenta cateva situatii in care ar trebui sa spui „nu” pentru a-ti proteja resursele financiare, timpul sau sanatatea, invatandu-te cum sa procedezi spentru a nu te simti vinovat.

1. Un prieten iti cere un imprumut

Daca stii ca este o persoana care amana returnarea banilor, spune-i ca unul dintre principiile tale este sa nu imprumuti bani prietenilor. In acest fel nici nu tradezi lipsa de incredere.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: daca s-ar intampla sa nu ti-i mai dea inapoi, relatia dintre voi s-ar schimba, asa ca mai bine eviti.

2. Un coleg vrea sa contribui la un cadou pentru un alt coleg caruia abia daca ii stii numele

Spune-i politicos ca nici nu ai avut vreo conversatie cu el, dar ca o sa-i faci totusi cateva urari de bine in persoana. Mentionand faptul ca nu ai avut prea multe tangente cu persoana aniversata si ca oricum vrei sa ii spui „La multi ani!”, colegul care a cerut bani va crede ca esti mai degraba putin circumspect decat zgarcit.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: un cadou daruit din obligatie nu mai este cadou.

3. O ruda indepartata te roaga sa isi aduca un prieten sau mai multi la nunta ta

Incearca sa ii explici ca nu iti mai permiti nici macar un loc in plus, dar ca ti-ar face placere sa ii cunosti prietenii iesind la o cafea candva si astfel acea ruda s-ar putea chiar sa-si dea seama ca a cerut ceva nepotrivit, din moment ce invitatia era doar pentru ea.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: este vorba de petrecerea ta si de buzunarul tau.

4. Ti se ofera o promovare pe care nu o vrei din cauza lipsei de timp

Explica-i sefului ca te simti…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.