Regina Maria a României, frumoasă, influentă și iubită

0

Marie de Edinburgh (Marie Alexandra Victoria, 29 oct 1875 – 18 iulie 1938, Pelișor) s-a născut în familia regală britanică și s-a căsătorit cu Regele Ferdinand al României în 1892. Popularitatea ei în rândul românilor și al altor case regale este legendară. Capacitatea ei de om politic, la fel. După izbucnirea Primului Război Mondial, Maria l-a convins pe Ferdinand să se alăture Triplei Antante și să declare război Germaniei. În timpul primilor ani de război, refugiată alături de cei 5 copii ai său în Moldova, Regina Maria a fost infirmieră pentru sutele de soldați răniți pe front sau bolnavi de holeră.
Devenită Regină a României Mari, în 1918, Maria a participat la Conferința de Pace de la Paris, pentru a impune noul stat pe harta Europei.

Iată cum o prințesă britanică a contribuit enorm la progresul politic și social al României. Ar trebui să facem mai mult pentru amintirea ei, pentru a-l onora legenda.

Institutul Cultural Român onorează amintirea Reginei Maria a României

În acest scop, Istitutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, o statuie a Reginei Maria la Ashford, Marea Britanie, acolo unde Marie de Edimburgh s-a născut în 1875, în contextul Centenarului și pentru a onora legăturile istorice dintre Regatul Unit și România.

Dezvelirea statuii va avea loc începând cu ora 12.00. Alături de preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la ceremonie vor mai participa ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, ASR Principesa Elena, Gerry Clarkson CBE, președintele consiliului local Ashford, doamna Jessamy Blanford, primarul oraşului Ashford, adjunctul Lordului Locotenent – reprezentantul Reginei Elisabeta a II-a pentru comitatul Kent şi marele şerif al comitatului. Dezvelirea statuii va fi urmată de o recepţie şi de proiecţia unui film documentar dedicat Reginei Maria, realizat…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.