Propolisul – beneficii și utilizări pentru o viață sănătoasă

0

Propolisul este un amestesc provenit de la albine compus din răşina pe care o culeg de pe mugurii şi ramurile tinere ale copacilor, la care adaugă ceară şi secreţii proprii. Propolisul are o istorie îndelungată fiind renumit ca tratament natural pentru multe afecţiuni.

Calităţile vindecătoare ale propolisului sunt date de conţinutul mare de flavonoide, cu puternice proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene. Propolisul mai este de multe ori folosit pentru întărirea sistemului imunitar, ca antiviral şi antiinflamator.

La nivel extern, propolisul are o puternică acţiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiana, anestezica şi cicatrizanta. Folosit la nivel intern, propolisul are numeroase efecte: antimicrobian, antiviral, analgezic, antiinflamator, cicatrizant, antioxidant, antimicotic.

Multe persoane folosesc cu succes produse pe bază de propolis pentru a trata febra, gripa, viroza, tusea, bronşita, sinuzita, pneumonia, formele de gastrită şi ulcer la nivelul stomacului, colita, enterocolita, paraziţi intestinale, pentru tratarea infecţiilor urinare şi a micozelor, rănilor, arsurilor, acneei, gingivită sau parodontoză, ori afecţiuni la nivelul cavităţii bucale.

O serie de studii recente demonstrează că propolisul poate distruge 21 de bacterii şi 9 specii de ciuperci parazite, precum şi 30 de tipuri de virusuri inclusiv varietăţile lor. 

Propolisul se găseşte în multe forme. Există propolis brut sau tinctura. Acestea pot fi consumate ca atare cu puţină miere sau apă. Propolisul mai poate fi găsit şi sub formă de tablete, capsule, pudră, extract. Propolisul pentru uz extern se găseşte în unguente, creme, loţiuni şi alte produse de îngrijire personală.

Iată câteva dintre beneficiile propolisului:

Tratează herpesului genital

Unguentele pe bază de propolis ajută în tratarea herpesului genital. Mai exact acele produse care conţin flavonoide provenite din propolis sunt mai eficiente decât cele cu aciclovir pentru tratarea herpesului genital.

Tratarea arsurilor

Propolisul este eficient pentru tratarea arsurilor minore. În cadrul unui studiu, cercetătorii au comparat efectele cremelor pe bază de propolis cu cele ale sulfadiazinei de argint, un medicament folosit în tratarea arsurilor de gradul doi şi trei. Rezultatele studiului au arătat că propolisul şi sulfadiazina de argint erau la fel de eficiente în tratarea arsurilor. În plus, propolisul se pare că are în plus şi beneficii antiinflamatorii spre deosebire de sulfadiazina de argint.

Tratează bolile gastrointestinale

Propolisul poate ajuta la tratarea afecţiunilor gastrointestinale, precum colita ulceroasă sau ulcere. Compuşii din propolis au capacitatea de a elimina complet agenţii patogeni, inclusiv H. pylori.

Împiedică apariţia cariilor dentare

Propolisul ajută la prevenirea apariţiei cariilor dentare. Compuşii care se găsesc în propolis inhibă dezvoltarea Streptococcus mutans, o bacterie periculoasă care apare la nivelul gurii şi care contribuie la apariţia cariilor dentare.

Ajută la tratarea diabetului

O serie de studii au condus la concluzia că propolisul poate ajuta la tratarea diabetului. Mai exact, acesta poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi reduce colesterolul. Rezultatele nu sunt însă concludente, aşadar este necesară opinia unui specialist în cazul celor care vor să consume propolis cu acest scop.

Întăreşte sistemul imunitar

Propolisul stimulează formarea de anticorpi şi ajută la absorbţia nutrienţilor în organism, fiind eficient în menţinerea unui sistem imunitar sănătos. De aceea, persoanelor care răcesc uşor sau suferă de gripă, din cauza unui sistem imunitar slăbit, le este recomandat propolisul. Propolisul este o sursă importantă de antibiotice naturale, vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a se proteja împotriva bolilor:  flavonoide, glucide, vitamine (A, C, E, PP şi componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen, ceară, uleiuri volatile, răşini.

Tratează durerile în gât

Propolisul este un remediu natural pentru una dintre cele mai supărătoare afecţiuni din sezonul rece: durerea în gât. Acesta are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare care luptă împotriva virusurilor. De asemenea, propolisul este un tratament natural recomandat şi pentru faringită, laringită şi amigdalită.

Previne şi tratează otita

Propolisul are capacitatea de a preveni mai multe tipuri de infecţii datorită efectelor antibacteriene  pe care le are, inclusiv infecţiile la nivelul urechii. Atât adulţii, cât şi copiii şi chiar bebeluşii pot suferi de otită, o durere de urechi aproape insuportabilă. Netezirea în timp util a otitei poate avea consecinţe grave precum pierderea auzului, iar propolisul şi-a dovedit eficiența în prevenirea şi vindecarea acestei afecţiuni.

Care sunt posibilele efecte secundare ale administrării de propolis

Propolisul nu trebuie folosit de pacienţii care suferă de astm sau sunt alergici la produsele provenite de la albine (inclusiv mierea de albine), conifere, plopi şi salicilaţi. Propolisul poate încetini coagularea sângelui şi creşte riscul de sângerări la persoanele cu afecţiuni de acest fel sau în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Compuşii din propolis care ajută la vindecare

Cercetătorii au identificat în propolis mai mult de 300 de compuşi. Majoritatea acestor compuşi sunt forme de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanţi care combat bolile şi deteriorarea organismului. Mai exact, propolisul conţine polifenoli numiţi flavonoide. Flavonoidele se găsesc cu precădere în alimentele  considerate ca având proprietăţi antioxidante, precum fructele, ceaiul verde, legumele sau vinul roşu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.