Primul consult ginecologic: 5 recomandări de care să ții cont

0

Deși nu există o vârstă recomandată pentru primul control ginecologic, medicii specialiști din domeniu recomandă să îl facem cât mai devreme cu putință. Este mai bine să prevenim eventualele probleme decât să așteptăm ca acestea să apară și să îngreuneze procesul de tratament. 

Prima vizită la ginecolog poate fi un subiect sensibil pentru multe femei, însă nu trebuie să te îngrijorezi. Am pregătit o listă cu recomandări pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a avea o experiență cât mai liniștitoare. 

1. Alege un medic ginecolog care îți oferă încredere

În special înainte de primul consult, apar o mulțime de întrebări și o stare de anxietate care te pot face să te jenezi sau să fii reticentă. Trebuie să știi că medicul ginecolog este acolo pentru a te ajuta și pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie. Alege o persoană blândă, care denotă profesionalism și care te ajută să fii relaxată. 

Poți reduce anxietatea dacă te informezi în prealabil în ce va consta controlul și cum va decurge întâlnirea cu medicul tău. 

2. Pregătește o listă cu întrebări pentru medic

Fie că ai nelămuriri cu privire la ciclul menstrual sau diverse schimbări care au loc în corpul tău, nu te jena să afli răspunsul. De asemenea, planificarea familială și contracepția sunt două subiecte despre care medicul tău ginecolog îți poate oferi toate informațiile de care ai nevoie. Poate consideri că este momentul oportun să îți întemeiezi o familie sau, din contră, vrei să mai aștepți și cauți metoda de contracepție potrivită ție.  

3. Ce să faci înainte de consultul propriu-zis 

Medicii ginecologi recomandă să nu întreții relații sexuale cu 48 de ore înainte și să nu folosești produse de igienă intimă înainte de consult. Nu este nevoie să te epilezi, dar este recomandat să porți haine lejere, pentru a evita eventualele momente stânjenitoare atunci când va trebui să te dezbraci.

4. Fii sinceră cu medicul tău ginecolog

Acesta îți va pune întrebări legate de istoricul medical din familie, despre viața ta sexuală, ciclul menstrual sau dacă te-ai confruntat cu diferite afecțiuni. Răspunde cât mai clar și fără jenă, pentru a putea primi soluții potrivite ție și corpului tău. Nu uita, sub uniforma de medic este un om a cărui meserie este să te ajute și să te ghideze. 

5. Programează următorul control

După ce emoțiile primului examen ginecologic au trecut, programează un control viitor. Este important ca după vârsta de 21 de ani, mai ales dacă ți-ai început viața sexuală, să faci un control ginecologic anual pentru a te asigura că totul este în parametri normali. 

Vizitele regulate la cabinetul ginecologic sunt importante din mai multe aspecte:

  • informare – aici vei obține informații și răspunsuri sigure cu privire la întrebările legate de corpul tău și modificările sale
  • prevenție – vei afla ce trebuie să faci ca să eviți apariția afecțiunilor medicale sau vei descoperi din timp dacă apar eventuale probleme 
  • tratament – medicul ginecolog te va ajuta să treci peste problemele care pot apărea la nivelul zonei genitale, fie că este vorba despre menstruații neregulate, infecții sau probleme de fertilitate

 

Nu aștepta să ai o problemă pentru a merge la primul consult ginecologic. Programează-te chiar astăzi!

 

Referințe:

https://youngwomenshealth.org/ 

www.teenhealthcare.org 

https://www.acog.org/ 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.