Părintele muzicii electronice, Rodion Ladislau Roșca alias Rodion G.A.

0

 Destinul vizionarului muzician clujean Rodion Ladislau Roșca, cel care în anii 70, pe vremea când DJ-ii se numărau pe degete, făcea muzică prin supraimprimare și modularea sunetului de chitară cu ajutorul benzilor de magnetofon, e demn de transformat într-un film.

Rodion a fost o reală vedetă la sfârșitul anilor ʼ70 și începutul anilor ʼ80. Între 1970 -1977 a înregistrat peste 70 de piese prin metode proprii, iar Stele și lumini, Imagini din vis, În liniștea nopții și Uneori sunt doar câteva din melodiile care au fost răsdifuzate la radioul public al acelor vremuri.  Cânta atunci în Rodion G.A., alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar, proiect considerat revelația electro-rock a României comuniste. Din 1983 nu s-a mai știut însă nimic despre el.

Rodion Ladislau Roșca, un DJ ca pre vremuri, la masa lui de mixaj vintage

Părintele muzicii electronice, Rodion G.A. scos din sărăcia din Așchileu de o casă de discuri britanică

Ce-a făcut în cele peste trei decenii? A încercat, fără succes, să-și recapete locul pierdut în muzică. Iar când sănătatea l-a trădat, iar banii nu i-au mai ajuns nici de medicamente, s-a văzut nevoit să-și închirieze apartamentul din Cluj-Napoca și să se retragă în comuna natală Așchileu.

Culmea este că tocmai…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.