PAL, MDF și lemn – principalele diferențe dintre aceste 3 materiale pentru construcții
MDF este materialul care s-a inventat în primele decenii ale secolului trecut, când un tâmplar priceput a vrut să se folosească de rumegușul rămas în urma tăierii lemnelor. Practic, este vorba despre o placă de fibre din rumeguș presat cu anumită densitate și grosime, în funcție de procesul de fabricație. PAL-ul este oarecum similar, dar fabricat un pic diferit și cu o densitate mult mai mică. Lemnul rămâne în continuare materialul cel mai rezistent, dar și cel mai costisitor atunci când vine vorba de folosirea lui în crearea diverselor elemente de mobilier sau decor.
1. Densitatea
Din capul locului, diferența principală despre care se poate vorbi între cele trei materiale de construcții este densitatea. Această valență a materialului aduce de la sine și rezistența la solicitări repetate. Cu cât materialul are o densitate mai mică, cu atât va ține mai slab șuruburile și cuiele și va suporta greutăți mai mici.
Sigur că și adezivul folosit ca liant al amestecului presat are un cuvânt de spus, motiv pentru cu care un alt criteriu definitoriu este procesul de fabricare.
2. Procesul de fabricare
Ingredientul principal de la baza plăcilor de tip PAL este rumegușul rămas în urma prelucrării lemnului. Alături de acesta intră așchiile mici de lemn din diverse surse, cu mărimi situate între 0.2 și 5 mm lungime și sub 0.7 mm grosime. Acestea se pun în cuptoare speciale unde li se uniformizează și reduce nivelul de umiditate.
De aici, se amestecă cu un adeziv care conține rășini, substanțe întăritoare și ceară. Odată răcite, ele sunt tăiate la mărimi prestabilite și livrate depozitelor de prelucrare pentru mobilă. Aici sunt laminate și li se acoperă canturile cu un material de plastic.
Procesul este similar și în cazul MDF-ului, numai că la fabricarea lui se folosesc mai ales fibre de lemn cu densitate medie. Acest lucru îi oferă o rezistență mai mare decât cea a PAL-ului, dar și un preț mai ridicat.
Lemnul, pe de altă parte, este un material brut care se curăță de scoarță și apoi este porționat pe diverse mărimi. Practic, consistența lui este cea mai solidă și rezistentă dintre toate, numai că este și un material mai greu și mai scump.
3. Unde se folosește
Cel mai frecvent se utilizează plăcile de PAL pentru zonele mai puțin vizibile, indiferent că este vorba de mobilier sau alte construcții de interior sau exterior. PAL-ul brut este adesea folosit de tâmplarii și producătorii de mobilier care vor să își pună singuri în aplicare ideile. Este un material care se prelucrează ușor la dimensiunile dorite, fără a afecta intens sculele folosite. Acesta are însă o sensibilitate destul de mare la umiditate.
În comparație cu celelalte materiale, PAL-ul are și prețul cel mai avantajos, motiv pentru care este adesea cel preferat. Dacă vrei să eviți ieșirile prin depozitele de materiale de construcții, poți alege direct o sursă online care va livra materialul la tine acasă. Plăcile din PAL de la mathaus.ro ar putea fi o variantă bună.
Plăcile MDF – adică Medium Density Fibreboard – se găsesc mai ales în cazul elementelor de exterior ale mobilierului, dar și în combinațiile cu lemnul masiv.
Diferențele dintre cele trei materiale țin foarte mult și de fiecare producător în parte. De exemplu, există fabrici care preferă MDF-ul furniruit, adică acel tip de MDF care are peste placa brută de bază o placă de lemn subțire, lipită cu adeziv și lăcuită. Este o metodă care aduce aspectul final mai aproape de cel al lemnului natural. De altfel. MDF-ul este adesea sugerat de către producătorii de mobilă clienților lor ca fiind o alternativă mai accesibilă la varianta folosirii lemnului masiv.