Obiceiurile culinare ale chinezilor
Cei care vizitează China sunt adesea surprinși atunci când constată că o cină tipică, pentru opt persoane, constă în patru feluri de mâncăruri reci, patru feluri de mâncăruri calde, împreună cu supă și orez.
Chiar dacă pentru vizitatori o astfel de masă ar putea fi descrisă ca fiind mai mult decât copioasă, pentru chinezi acest lucru este ceva obișnuit. Zece feluri de mâncare, care nu sunt neapărat preparate în cantități uriașe, nu sunt considerate excesive. De altfel, în multe familii din China – cina poate consta și în șaisprezece feluri de mâncare!
Un lucru de care trebuie să știi este că atunci când mănânci în compania unei gazde din China, este posibil să descoperi că persoana respectivă își folosește bețișoarele pentru a îți pune mâncare în farfurie. Acesta este un semn de politețe.
Dacă ți-am stârnit apetitul și vrei să guști din preparatele din bucătăria chinezească – poți apela la cu încredere la restaurantele care livrează mâncare chinezească în zona Clujului, și nu numai.
Iar pentru ca experiența să fie una completă, te invităm să descoperi câteva obiceiuri culinare ale chinezilor:
În ce constă meniul unei mese
Un meniu standard este alcătuit din patru până la opt feluri de mâncăruri reci, opt mâncăruri calde, două – patru feluri de preparate care se servesc între felurile principale – cum ar fi pește sau un pui – în combinație cu diferite supe, apoi orez la abur și produse de patiserie. Cina se termină cu fructe. Vizitatorii de peste mări ar trebui să-și amintească că este recomandat să mănânce câte puțin din toate felurile de mâncare. În acest fel, o masă tipică din China are caracterul unei recepții tip bufet suedez în Occident.
Cu toate acestea, un meniu mediu chinezesc – servit acasă (în familie) – este destul de diferit față de o masă la care participă și alți oaspeți. La o masă zilnică la domiciliu, un adult poate consuma două boluri mici de orez aburit sau un bol mare de tăiței, dar și mai multe feluri de mâncare din carne sau legume. Pentru cei mai mulți chinezi, aproximativ 65% din caloriile medii ale unei mese provin din surse de cereale, nu din preparatele din carne sau din vegetale. De aceea, preparatele chineze sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente din lume.
Chiar dacă nu ai prilejul de a vizita China, le poți încerca și tu apelând la restaurantele care fac livrare de mâncare chinezească în zona Clujului, cât și în celelalte zone din țară.
Obiceiul de a ciocni paharele
Oamenii de la o masă, numiți „Gan Bei” au obiceiul de a ciocni paharele. „Gan Bei” înseamnă să ridici paharul cu vin sau lichiorul și să-l bei până la capăt, astfel încât paharul sau cana să fie „uscate până la ultima picătură”. Pentru a arăta respect, persoanele mai tinere sau persoanele cu poziție inferioară ar trebui să-și coboare cupa în fața vârstnicului sau a persoanelor cu poziție superioară atunci când ciocnesc un pahar.
Bețișoarele chinezești
Bețișoarele joacă un rol important în cultura bucătăriei chineze. Chinezii le folosesc de peste 5.000 de ani. La început, ele au fost realizate din crengi de copaci. Însă, de-a lungul timpului acestea au fost confecționate și din alte materiale, cum ar fi fildeș, bronz, aur, argint, lemn sau bambus. În trecut, bețișoarele din argint erau utilizate pentru a detecta mâncărurile otrăvite. Astăzi, cele mai utilizate bețișoare sunt cele din bambus.
Sunt câteva lucruri pe care este bine să le știi atunci când utilizezi bețișoarele. Mai exact:
- Nu este indicat să înfigi bețișoarele în poziție verticală în vasul umplut cu orez, pentru că este un obicei care face referire la ritualul de funeralii.
- Evită să bați cu bețișoarele în bolul cu mâncare. Acesta este un obicei practicat de cerșetori pentru a cere alimente.
- Nu utiliza bețișoarele pentru a lua mâncare de pe platouri. Folosește lingurile special destinate pentru acest lucru.
Ordinea așezării la masă
Chiar dacă alegi să apelezi la localurile care livrează mâncare chinezească în zona Clujului sau în alte zone din țară, tot este bine să știi care este ordinea așezării la masă, în cultura chineză. Poate ai ocazia să vizitezi China, așa că astfel de informații sunt folositoare, pentru a nu-i deranja pe oaspeți.
Așadar, în general, scaunul orientat spre ușă este destinat gazdei. Cel mai important loc este de obicei cel din partea stângă a gazdei, cât și cel din partea dreaptă a gazdei.
Arta culinară chineză este faimoasă în toată lumea, datorită gustului pe care îl au preparatele. Mai exact, bucătăria chinezească este un amestec de culori, arome unice și forme. Rețetele chinezești se transmit din generație în generație, la fel ca și obiceiurile culinare ale chinezilor.