Milioane de femei formează un lanț uman în India în semn de protest

0

Cinci milioane de femei au format marți un lanț uman în India, în semn de protest pentru drepturi egale. Lanțul s-a întins pe mai bine de 600 de kilometri în statul Kerala, și a fost organizat cu sprijinul autorităților. Însă în spatele acestui protest de asemenea amploare se află o poveste cu adevărat interesantă.

Întreaga istorie a protestului pornește de la un templu hindus în care nu le era permis accesul femeilor de vârstă fertilă (adică cele care aveau încă menstruație), pe motiv că zeitatea căreia îi este închinat templul este celibatară și ar putea fi ispitită de aceste femei. Desigur, astfel de tradiție nu poate să nu vă sune familiar – în aproape toate culturile, inclusiv în a noastră, există astfel de norme învechite care restrâng accesul femeilor chiar și la ceremonii religioase sau la spații considerate sacre pe astfel de considerente. După ce o nouă lege a permis femeilor să intre în templu, tradiționaliștii au început să organizeze demonstrații, blocând circulația și cerând socoteală autorităților.

Atunci când două femei au intrat, în cele din urmă, în templul din Sabarimala, poliția locală a fost nevoită să intervină cu gaze lacrimogene ca să țină sub control manifestările violente iscate între membrii partidului Bharatiya Janata (care conduce Indiat) și cei ai partidului comunist (care conduce Kerala și susține drepturile egale ale femeilor). Desigur că în conflict au intervenit și preoții, care au performat ritualuri de purificare a templului și l-au închis apoi, în semn de protest.

Vizita celor două femei la templu a fost mai târziu caracterizată de către reprezentantul partidului de guvernământ BJP în Kerala (conform The Guardian) ca o „conspirație a ateilor să distrugă templele hinduse”. Acesta chiar a chemat credincioșii la proteste. După…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.