Manele la Național. Despre cultură înaltă, rasism și ipocrizie

0

Pentru a fi onestă, am să spun de la bun început că nu am rezistat atât de mult aseară (chiar cu cele mai bune intenții) și că am schimbat la un moment dat canalul TV, înainte să aibă loc episodul pe care toată lumea îl numește acum manele la Național, de parcă lucrul acesta ar trebui să însemne ceva.

Așa se face că m-am trezit de dimineață în plin scandal în bula mea de Facebook, un scandal care reclama faptul că s-au cântat manele la Național. Despre ce e vorba?

Manele la Național

Ei bine, unul dintre filmele nominalizate la ceremonia de aseară – și cu siguranță unul dintre cele mai bune, mai empatice și mai deschise filme ale anului trecut (felicitări Ivanei Mladenovic și întregii sale echipe pentru succesul care este Soldații. Poveste din Ferentari) vorbește și despre lumea manelelor. În sensul că personajul principal este un tip care își face un doctorat în acest gen muzical și care ajunge să îl întâlnească pe legendarul Dan Bursuc și să discute cu el despre muzică – aceasta este doar o întâmplare într-un film care, altminteri, vorbește despre dragoste.

Dar în contextul acesta – și în contextul nominalizării filmului Soldații la câteva categorii – Dan Bursuc însuși a fost invitat la gală, unde trupa lui, Kana Jambe, a și performat două piese. Prima a fost, după cum a relatat publicația Libertatea, Bohemian Rhapsody, o adaptare după Queen, a doua – o melodie din repertoriul trupei.

Moment care i-a pus în mare dificultate pe mai mulți dintre cei prezenți. Unii au plecat, în vreme ce alții au aplaudat, iar ceva oameni au găsit de cuviință să își exprime nemulțumirea pe Facebook. Iulia Lumânare, proaspăt premiată, a spus că nu poate gira cu prezența ei un astfel de…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.