Mai multe cezariene, mai mulți bani

0

Nu mai e un lucru de mirare faptul că mulți medici își sfătuiesc pacientele însărcinate să nască prin cezariană din cele mai diverse motive. Pe primul loc, evident, trebuie să stea recomandarea medicală – atunci unde nașterea naturală nu este posibilă sau este periculoasă, este firesc ca medicul să îndrume mama către această procedură. Dar nu e mereu așa, și orice persoană care are în jur câteva mame poate verifica de una singură asta. Căci mamele au auzit, dincolo de indicații medicale, multe alte motive. Doar dintre colegele mele, una a născut prin cezariană pentru că medicul ei urma să intre în concediu. Alta, pentru că fătul ar fi avut cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului și pentru că asta ar fi putut aduce complicații la naștere. Și, din când în când, mai apar și cazurile în care medicul pur și simplu a mințit. Și, în felul acesta, a împiedicat o decizie informată din partea unei mame aflate oricum într-o situație vulnerabilă.

Pe acestea din urmă le-au investigat reporterii Libertatea Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. Ei au pornit de la cazul Ralucăi Bîrsan, medicul’ cu numai 8 clase care activa la Spitalul Județean Ilfov, și de la Roxana Dragu, șefa secției de Ginecologie, cea care opera împreună cu medicul impostor.

Astfel au ajuns să afle că la Spitalul Județean Ilfov procentul cezarienelor este de 86,44% – asta în condițiile în care nici o țară din lume nu are o medie de peste 60%. Motivația pentru acest procent? Șpaga, arată jurnaliștii care analizează veniturile angajaților din sistemul de sănătate din ultimii ani.

În condițiile în care medicii și restul angajaților din sănătate au azi venituri de două până la patru ori mai mari decât în 2016,…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.