În căutarea parfumului ideal: efectele benefice ale mirosului asupra psihicului uman

0

Mirosul se numără printre cele mai puternice simțuri umane. Biologia a explicat cum femela miroase cu ajutorul feromonilor masculul cel mai potrivit, capabil de împerechere, și deci de reproducere. Te-ai gândit vreodată de ce un anumit parfum are efect calmant sau, la polul opus, iritant asupra ta? Psihologic vorbind, ceea ce miroși poate avea un impact imens asupra ta. Parfumierii renumiți înțeleg asta și fac tot ce pot pentru a se asigura că mirosul are un efect psihologic pozitiv asupra oamenilor.

 

Aromachologia este studiul asupra influenței pe care mirosurile le au asupra comportamentului uman. Cercetătorii examinează relația dintre emoții și sentimente. Interesant, nu-i așa? În aromaterapie, mirosurile provin din uleiuri esențiale, în schimb, aromachologia definește aromele în ansamblu, incluzând atât ingredientele naturale, cât și sintetice.

 

De altfel, combinația celor două tipuri de ingrediente amintite mai sus este folosită azi în parfumerie. Când ne gândim la parfumuri, ne referim de multe ori la modul în care anumite mirosuri influențează memoria. Poate că anumite parfumuri Burberry femei au avut în adolescența ta un anumit impact, iar după mulți ani, simpla mirosire a unei sticluțe de parfum te transportă în trecut. Iată, deci, câteva beneficii asupra psihicului pe care utilizarea parfumului ți le poate oferi.

Ajută starea pozitivă

Cercetătorii au ajuns la concluzia că anumite arome îți pot schimba mentalitatea. Îndrăzneață afirmație, nu? Mai mult chiar, Pamela Dalton, profesor universitar, consideră că anumite mirosuri reușesc să promoveze comportamente specifice. De aceea, alege parfumuri care reflectă starea pe care o ai, crescând în acest mod stima de sine și brandul personal. De exemplu, pentru o cină romantică alege note lemnoase, misterioase, des întâlnite la parfumuri Bvlgari femei, iar pentru zi, încearcă notele fresh.

Crește atracția

Centrul Chimic Monell a reușit să valideze premisa că atractivitatea fizică este direct proporțională cu mirosul. Aceștia au testat 18 adulți tineri, cărora le-au arătat poze cu chipuri feminine în timp ce eliberau arome diferite, cum ar fi ulei de pește sau de trandafiri. Astfel, participanții care miroseau aroma de trandafiri au perceput fețele mai bătrâne mult mai tinere decât erau de fapt, iar pe cele tinere, mult mai mici decât vârsta reală.

 

S-au făcut chiar studii care au demonstrat că femeile care folosesc arome florale sau picante sunt percepute de ceilalți mult mai slabe. Dacă vrei să pari mai tânără cu cinci ani, folosește un parfum de grepfrut, iar dacă vrei să-l cucerești pe bărbatul vieții tale, lavanda este cea mai potrivită.

Declanșează amintiri

Tindem să asociem oamenii cu parfumuri. Declanșatorul primar este cu siguranță mirosul, iar când ne confruntăm cu o anumită aromă, călătorim în timp, într-un moment frumos al vieții noastre. Există și reversul medaliei când rememorăm momente confuze, dureroase, care ne-au făcut mult rău înainte, prin simpla mirosire a unui parfum purtat de un trecător de pe stradă.

Folosește puterea uleiurilor aromatice

Nu există o regulă scrisă reală, totuși, de-a lungul anilor, casele de parfumuri au găsit suficiente modalități de a explora emoțiile. Acest lucru îl poți face și tu, folosind aromaterapia. Parfumurile fructate sunt jucăușe și energizante. Citricele precum lămâia, bergamota sau teiul pot avea un efect puternic energizant asupra ta. Parfumurile marine inspiră liniște, calm, chiar nostalgie. Caracterizate prin aromele lor bogate, pământești, parfumurile lemnoase sunt atribuite notelor de pădure, rădăcini, chiar  frunze. Gândește-te la lemnul de santal, de cedru, de paciuli sau de mesteacăn. Parfumurile lemnoase au capacitatea de a te împământeni și de a-ți oferi încredere în forțele proprii. Ingrediente precum vanilie, chihlimbar și mosc se găsesc adesea în parfumurile lemnoase pentru a spori aromele bogate ale acestora. Credem că nimic nu poate fi mai înălțător decât mirosul de flori proaspăt culese. Acesta este poate unul dintre motivele pentru care aromele florale sunt asociate cu romatismul, puritatea sufletului și primăvara. Iasomia, magnolia, floarea de neroli sau irisul alb sunt considerate arome „curate”, promovând astfel curățarea minții și eliberarea de stres.

 

Fiica cunoscutului Picasso, Palome, spunea că: „Nimic nu este mai important decât parfumul. Este autograful femeii”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.