Importanta antioxidantilor in organism si ce inseamna, de fapt, anemia
Desi, aparent nu exista nicio legatura antioxidanti si anemie, acestea sunt lucruri care influenteaza sanatatea organismului. Daca antioxidantii sunt excelenti pentru sanatate, anemia este o patologie cu influente negative.
Daca dorim sa stim https://www.secom.ro/articles/totul-despre-antioxidanti-ce-sunt-de-fapt-si-care-este-rolul-lor-major-in-organism, ne sunt necesare cateva informatii de baza. “Anti „, in limbajul stiintific, poate fi un sufix benefic: de fapt, indica o proprietate, un principiu, un comportament care actioneaza eficient impotriva actiunii elementelor care pot provoca daune de diferite tipuri. Antioxidantii sunt molecule partial produse de organismul nostru si partial dobandite printr-o dieta sanatoasa, echilibrata, cu o componenta vegetala ridicata.
Dar ce sunt acesti „oxidanti”? Totul incepe cu respiratia noastra. Cu respiratia, de fapt, introducem oxigen in corpul nostru, esential pentru viata, deoarece prin arderea sa producem energie. Dar oxigenul, in anumite circumstante, poate actiona, de asemenea, ca o substanta toxica pentru deteriorarea celulelor. De fapt, are capacitatea de a scapa electroni din alte molecule (se numeste reactie de oxidare), formand radicali liberi, molecule definite ca fiind foarte „reactive”. Inseamna ca pentru a-si recapata stabilitatea, radicalii liberi de oxigen „vaneaza” electronul pierdut si il colecteaza de la alte molecule, adesea lipide si proteine din membranele celulare sau chiar ADN-ul nostru, provocand reactii in lant care pot modifica ireversibil structura chimica a celulelor noastre. Rezultatul este ca radicalii liberi sunt responsabili nu numai pentru accelerarea proceselor de imbatranire a celulelor, promovand aparitia timpurie a ridurilor, printre alte rezultate posibile, dar si pentru daune mai grave. De fapt, radicalii liberi stimuleaza unele procese implicate in cauzele bolilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative si tumorilor.
Ce poate provoca producerea de mai multi radicali liberi? Expunere repetata la radiatii ionizante, precum raze UV sau substante chimice (unele medicamente, poluanti, pesticide etc), fum de tigara, stres prelungit. Chiar si unele boli ii pot creste productia, precum diabetul si hipercolesterolemia. O dieta prea bogata in grasimi, mai ales daca este gatita la temperaturi ridicate (cartofi prajiti, gratar) poate produce radicali cu potential cancerigen sau periculosi pentru inima si ficat.
Pe de alta parte, oferind organismului cu o buna aprovizionare cu antioxidanti poate ajuta la reducerea reactiilor in lant negativ pe care radicalii liberi si procesele asociate le pot avea asupra sanatatii noastre. Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: Vitamina C, Vitamina E, Vitamina A, Beta-caroten, Catechine, Flavonoide, Resveratrol, Luteina, Seleniu, Zinc.
Pe de alta parte, anemia este o situatie patologica caracterizata printr-o scadere a hemoglobinei (proteina utilizate pentru transportul oxigenului) in sange. Aici puteti afla https://www.secom.ro/articles/totul-despre-anemie-de-ce-apare-cum-se-manifesta-remedii-si-preventie. Reducerea proteinei provoaca o dificultate in circulatia oxigenului. Aceasta situatie poate aparea dupa o reducere a numarului, volumului si concentratiei de eritrocite circulante (celulele care transporta hemoglobina), hemoglobina sau capacitatea sa de a se alatura oxigenului. Simptomele care anunta cel mai adesea anemia sunt: paloarea, tahicardia, oboseala, dispneea, iritabilitate, insomnie, o predispozitie crescuta la infectii.
Ce patologii pot fi legate de anemie? Bolile care pot fi legate de anemie sunt urmatoarele: angiodysplasia, cancerul de colon, boala celiaca, ciroza hepatica, insuficienta renala, lupusul eritematos sistemic, malaria, patologia Wilson, polipi intestinali, toxoplasmoza, cancer renal, cancerul colorectal, ulcer duodenal, ulcer gastric etc.
Care sunt solutiile pentru anemie? Tratamentul anemiei depinde de motivul care a creat-o: daca lipseste acidul folic, trebuie vitamina absent pe cale orala. Daca lipseste vitamina B12, tratamentul include injectii intramusculare cu aceeasi vitamina.
Pentru deficienta de fier sau anemia cu deficit de fier, este necesar sa se recurga la administrarea sarurilor feroase, de obicei pe calea orala, desi la unele persoane poate fi mai benefica administrarea de saruri de fier intramuscular sau intravenos. Transfuziile de sange sunt utilizate in prezenta anemiei foarte grave sau sunt rezervate anemicilor care nu pot fi supusi altor tipuri de tratament.
In caz de anemie, este intotdeauna bine sa va adresati medicului, mai ales daca suferiti de una dintre bolile legate de aceasta afectiune.