Igiena orală corectă. Ce presupune și cum îți menții sănătatea dinților

0

Igiena orală, esențială pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor, precum și pentru a preveni apariția altor probleme de sănătate, nu se rezumă doar la curățarea dinților cu ajutorul unei periuțe de dinți. Tehnica de periaj, produsele utilizate sau frecvența cu care dinții sunt curățați, pot influența semnificativ sănătatea dentară. Următoarele obiceiuri pot ajuta la menținerea sănătății dinților și a gingiilor pe termen lung.

 

Periajul dentar efectuat zilnic

 

Periajul dentar este cea mai importantă parte a igienei orale, deoarece previne acumularea de placă bacteriană. În condiții normale, acesta trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi, de preferat dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Periuța de dinți trebuie să fie moale, cu peri naturali sau sintetici, iar pasta de dinți trebuie să conțină fluor, care contribuie la întărirea smalțului dinților. Tehnica de periaj dentar este cel puțin la fel de importantă ca periajul în sine. Când este realizată corect, aceasta presupune utilizarea unor mișcări circulare, ușoare, dinspre gingii spre vârful dinților și periajul tuturor suprafețelor dentare, inclusiv a celor interioare și ocluzale, dar și periajul limbii.

 

Folosirea altor produse de igienă dentară

 

Pe lângă periuță și pastă de dinți, există și alte produse de igienă dentară care pot fi utile pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor. Acestea includ:

– ața dentară (ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare care se acumulează între dinți, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge);

– apa de gură (ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare din cavitatea bucală, dacă este folosită imediat după periajul dentar);

– dușul bucal (dispozitiv care emite un jet de apă sub presiune, ce poate fi folosit pentru a curăța în profunzime spațiile interdentare greu accesibile, dar și gingiile.

 

Igiena orală după pierderea unui dinte

 

Deși există o tendință tot mai accentuată de a neglija periajul dentar și controalele stomatologice după pierderea unuia sau a mai multor dinți, o astfel de abordare nu face decât să favorizeze apariția afecțiunilor gingivale.

Dacă ai ajuns în stadiul în care ai multe goluri pe arcade, poate fi necesară identificarea unor soluții mai avansate pentru a restabili funcționalitatea și aspectul zâmbetului. În astfel de situații, medicii stomatologi pot recomanda proceduri specifice (precum implant dentar all on 6 sau all on 4) în funcție de nevoile specifice ale pacientului.

Efectuarea controalelor stomatologice periodice

 

În mod normal, pentru a preveni apariția cariilor și a altor afecțiuni orale, se recomandă efectuarea la intervale de 6-12 luni a unei vizite în cabinetul stomatologic (inclusiv pentru igienizări profesionale). Controalele regulate au rolul de a preveni apariția afecțiunilor dentare. În situația în care periajul dentar și celelalte metode de îngrijire nu au reușit să prevină apariția unor afecțiuni orale, vizita într-o clinica stomatologie in zona Victoriei reprezintă o soluție, dacă sunteți din București. Indiferent de nevoile pe care le aveți, controlul stomatologic poate contribui la prevenirea afecțiunilor dentare.

Pentru a preveni apariția cariilor și a altor afecțiuni ale cavitatii bucale, se recomandă efectuarea la intervale de 6-12 luni a unei vizite în cabinetul stomatologic (inclusiv pentru igienizări profesionale). În situația în care periajul dentar și celelalte metode de îngrijire nu au reușit să prevină apariția unor afecțiuni orale, vizita într-o clinica stomatologie in zona Victoriei reprezintă o soluție, dacă sunteți din București. Indiferent de nevoile pe care le aveți, controlul stomatologic poate contribui la prevenirea afecțiunilor dentare sau descoperirea acestora in stadii incipiente, lucru care face mult mai usor de suportat tratamentul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.