Igiena orală corectă: 5 sfaturi de la stomatologi

0

 

O igienă orală adecvată este o componentă vitală a sănătății generale. Dinții și gingiile sănătoase nu doar că susțin funcții esențiale, precum masticația și vorbirea, dar sunt și indicatori ai unei stări generale de bine. Pentru a asigura sănătatea orală optimă, specialiștii stomatologi subliniază importanța următoarelor cinci principii.

 

Folosirea zilnică a aței dentare

 

Deși periajul este fundamental în menținerea sănătății orale, ața dentară joacă, de asemenea, un rol esențial în eliminarea resturilor alimentare și a plăcii dentare dintre dinți și de sub linia gingivală. Ambele zone sunt adesea neglijate în timpul periajului, fiind locurile preferate unde se acumulează bacterii și unde începe formarea cariilor. O igienă orală incompletă poate accelera apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale.

 

Controalele regulate la stomatolog

 

O vizită la stomatolog efectuată cel puțin o dată la șase luni este esențială pentru identificarea din faze incipiente a problemelor orale și tratarea lor înainte de apariția complicațiilor. Efectuarea din timp a controalelor stomatologice reduce semnificativ riscul de complicații, dar și costurile finale. Un potențial exemplu este cel al unui tratament endodontic.

 

De asemenea, un alt exemplu concludent este costul pentru un implant dentar. Deși un tratament de implantologie poate părea costisitor la prima vedere, o astfel de investiție se poate dovedi una înțeleaptă, dacă ne raportăm la costul tratamentelor potențialelor complicații ale lipsei dinților. Cu alte cuvinte, cat costa un implant dentar nu este întrebarea corectă, deoarece în mod corect ar trebui să ne raportăm la economiile pe termen lung.

 

Utilizarea produselor cu fluor

 

Fluorul este esențial pentru fortificarea smalțului și prevenirea cariilor. Majoritatea pastelor de dinți și a apelor de gură conțin fluor în diferite cantități, iar utilizarea lor zilnică previne numeroase complicații orale. Produsele care nu conțin fluor, pe de altă parte, pot fi benefice pentru persoanele care sunt alergice sau sensibile la fluor, însă ele nu oferă aceeași protecție împotriva cariilor.

 

Reducerea consumului de alimente acide

 

Alimentele și băuturile acide pot slăbi smalțul dintelui, ceea ce poate crea un mediu propice pentru formarea cariilor dentare. După consumul unor astfel de produse, este recomandat să clătim gura cu apă sau să așteptăm minimum 30 de minute înainte de a ne peria dinții, pentru a neutraliza aciditatea.

 

Limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zaharuri

 

Zahărul reacționează cu bacteriile din gură, formând acizi care atacă smalțul dintelui. O dietă bogată în zahăr poate accelera apariția cariilor și a altor probleme dentare. La fel ca în cazul consumului de alimente sau băuturi acide, se recomandă clătirea cu apă a gurii imediat după consumul de alimente cu conținut ridicat de zaharuri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.