Frumusețea văzută prin ochii românilor

0

Ce este pentru tine frumusețea? Îți propun să faci un exercițiu de sinceritate și de introspecție. Ia-ți câteva minute și uită-te la tine în oglindă. Nu pe fugă, așa cum se întâmplă în fiecare dimineață, când între pregătirea micului dejun, a pachetelor pentru copii și a trei email-uri cu titlul „urgent de-abia reușești să vezi dacă bluza pe care o porți a fost călcată sau nu. Uită-te la tine cu adevărat, analizează-te și admiră-ți fiecare trăsătură, de la firele albe care încep să apară, la pielea care încă mai poartă rămășițele verii.

Ce vezi? O femeie frumoasă? O femeie puternică? O femeie nemulțumită de propriul corp? O tânără mamă care nu se regăsește în noul trup?

Agenția de media Starcom a lansat această provocare, realizând un studiu despre ce cred românii că este frumusețea. Au fost întrebate 507 de femei dacă s-ar descrie în fața altor persoane ca fiind frumoase. Însă numai 54% dintre acestea au răspuns afirmativ. În schimb, se regăsesc mult mai mult în atribute precum simpatică, feminină sau drăguță. Vârsta pare să influențeze modul în care femeile se văd pe ele. Dacă cele între 18 și 24 de ani se descriu ca fiind drăguțe (47%), ca arătând bine (35%) sau ca fiind frumoase (27%), femeile între 25 și 54 de ani aleg cuvinte precum „sofisticate sau „voluptoase pentru a se caracteriza.

De ce însă restul de 46% dintre femei nu spun despre ele că sunt frumoase în fața altcuiva? Chimamanda Ngozi Adichie spunea în We Should All Be Feminists că învățăm fetele să se facă mici, să își reducă existența pentru a fi plăcute. Le spunem să aibă ambiții, însă limitate, că ar trebui să își dorească să aibă succes, dar nu prea mult. Am fost crescute într-o societate care ne-a inoculat mereu ideea că trebuie să fim modeste,…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.