Fotografii din copilăria lui Radu Beligan. 100 de ani de la nașterea actorului

0

Dacă România își serbează anul acesta centenarul, același lucru îl fac și urmașii lui Radu Beligan, de la a cărui naștere (14 decembrie 1918) au trecut 100 de ani.

A fost bucurie mare în familia telegrafistului și șefului de gară Nicolae Beligan pe vremea aceea. Soția sa, Eufrosina, născută Moscopol, dădea naștere unui băiat care avea să facă istorie pe scena artistică din țara noastră.

Bunica micuțului Radu, Ecaterina Beligan, care era măritată cu preotul Adam Beligan, era verișoară primară cu Ion Creangă. Practic, actorul a fost nepot al marelui scriitor român!

Casa din satul Galbeni, comuna Filipești, în care a copilărit Radu Beligan, arată altfel astăzi, după mai bine de un veac de la așezarea primelor cărămizi. Aflată pe marginea căii ferate, acolo unde tatăl actorului de fapt și muncea, construcția nu mai amintește prin nimic de istoria încărcată a acelor vremuri și de viața tânărului Beligan.

În schimb, anul acesta, în Filipești a fost deschis un punct muzeistic în incinta Casei de Cultură „Radu Beligan”, amintind de faptul că reprezentantul cel mai cunoscut al urbei s-a născut și a locuit o perioadă în această comună băcăuană. De altfel, într-o vreme s-a și discutat despre faptul că numele Beligan este o anagramă a numelui satului Galbeni,…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.