Devenirea lui Michelle Obama sau ce am învățat dintr-un bestseller

0

Am citit în limba engleză despre devenirea lui Michelle Obama, adică volumul intitulat Becoming și tradus în limba română drept Povestea mea. Sper ca asta să nu mă transforme într-o snoabă în ochii voștri, aceasta a fost varianta pe care mi-au trimis-o librăresele talentate de la Books Express și prefer, când e posibil, adică atunci când e în engleză,  să citesc o carte în limba în care a fost scrisă.

E o autobiografie simplă, scrisă aproape naiv, dar o lectură captivantă pentru oricine a urmărit transformarea lui Michelle Obama într-un simbol în ultimul deceniu. Și e o carte care a rupt toate recordurile de vânzări. Deși lansată către sfârșitul anului trecut, în luna noiembrie, și tradusă simultan în 24 de limbi, astfel încât să ajungă la cât mai multă lume, cartea a devenit bestseller-ul anului 2018, reușind să adune în mai puțin de două luni mai mulți cumpărători decât alte volume care au stat mult mai mult pe piață. E drept, și marketingul extraordinar a ajutat, dar și notorietatea autoarei care, deși a vorbit atât de mult despre sine pe parcursul ultimului deceniu, iată că mai are câteva lucruri de spus.

Am să încep cu titlul cărții, așa cum l-am înțeles eu, pentru că mi se pare important în povestea aceasta. Devenirea lui Michelle Obama, așa am spus mai sus că aș fi tradus (măcar în mintea mea) numele cărții, pentru că acest concept de devenire este esențial pentru ce are de spus femeia care este Michelle Obama. De altfel, capitolele cărții se învârt în jurul aceleiași noțiuni esențiale, iar secțiunile se numesc sugestiv Becoming Me, Becoming Us, Becoming More.

Lucrurile acestea sunt importante – iar eu am ales să înțeleg devenirea aceasta în cheia vorbelor legendarei Simone de Beauvoir, care spune că o femeie nu se naște, ci devine femeie, un…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.