De la aloe vera la acidul hialuronic: O istorie a ingredientelor cosmetice
Când mă gândeam la loțiunile minune cu care noi, femeile, am fost ademenite de-a lungul timpului sau pe care am acceptat să le folosim de bunăvoie și nesilite de nimeni, mi-a venit în minte crema lui Azazello din Maestrul și Margareta a lui Mihail Bulgakov.
Margareta, personajul romanului interzis în perioada regimului totalitar, dar rescris din memorie de către Bulgakov cu puțin timp înainte să moară, primește o cutiuță de aur de la Azazello. Acesta îi spune că loțiunea i-ar face bine, fiindcă în ultimele șase luni a îmbătrânit cumplit de tare din cauza suferinței din dragoste. Deși, într-o primă fază, Margareta este suspicioasă și se îndoiește de intențiile lui Azazello, acceptă să o ia. Găsește înăuntru o cremă grasă și gălbuie care miroasea a mocirlă, a pădure și a ierburi de baltă. Cu vârfurile degetelor începe să își ungă fruntea și obrazul, iar crema se așeza ușor și aproape că se evapora imediat de pe fața ei. Când s-a uitat în oglindă, ridurile de la colțurile ochilor dispăruseră, la fel și umbrele galbene din jurul tâmplelor, semnul vertical de-a lungul nasului a pierit ca prin magie, obrajii căpătaseră o culoare trandafirie, iar fruntea era albă și pură. Se uita la ea în oglindă și vedea o femeie cu zece ani mai tânără și nu putea să se oprească din a exclama „Vai, ce cremă!”.
Cu asemenea efecte, nici măcar pactul cu Necuratul nu mai pare o variantă atât de sordidă, nu-i aşa? De câte ori nu ne-am aflat în postura Margaretei, gata să încercăm absolut orice produs existent doar pentru a arăta fără cusur, împinse de standardele ridicole de frumusețe impuse de societate, ori convinse că o loțiune care ne va lua ridurile de pe chip ne va aduce, în schimb, iubirea vieții? Cu siguranță, de prea multe ori am căutat ingredientele magice care ne…
Citeste continuarea AICI