De ce trebuie să vezi acest film despre Nina Cassian, fascinanta poetă pe care nu o găsești în manuale

0

Când producătoarea Ada Solomon i-a propus să regizeze un film despre Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, Mona Nicoară a spus da fără să stea foarte mult pe gânduri. Deși proiectele sale de până atunci erau mai degrabă dintr-o zonă socială (filmul ei de debut, Școala Noastră, vorbea despre discriminare etnică), atât subiectul, cât și pasiunea ei pentru literatură au făcut-o să se implice din prima. Pentru Ada, proiectul avea și o implicație emoțională. Pe mama soțului ei, regizorul de documentare Alexandru Solomon, o lega de Nina Cassian o prietenie de peste 70 de ani, iar acesta copilărise practic cu ea. Interviurile au avut loc în 2013, la New York. Din păcate, acesta a fost și ultimul an de viață al poetei.

Pe canapeaua apartamentului său, cu un pahar de whisky în față și trăgând cu poftă dintr-o țigară, Nina Cassian este, la 86 de ani, fermecătoare. La fel, cu o privire jucăușă, o onestitate dezarmantă și un zâmbet seducător, este și în imaginile de arhivă pe care le privește împreună cu echipa de filmare și le comentează din când în când. S-a spus despre ea că era „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română”, ceea ce ne reamintește cum standardele de frumusețe nu au nici o legătură cu the real beauty.

Speriată de ascensiunea fascismului în România anilor ‘40, Nina Cassian a îmbrățișat comunismul, pe care îl vedea ca „un basm în care binele învinge răul”. Pe măsură ce totalitarismul devenea din ce în ce mai evident, iar utopia unei lumi în care toți oamenii sunt egali mai îndepărtată, basmul s-a spulberat, dar idealismul i-a rămas. O vedem în înregistrările unor emisiuni televizate sau seri de poezie, argumentându-și credințele riguros și vehement. Într-o discuție despre poezie,…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.