De ce faci negi şI cum scapi de ei

0

Negii apăruţi pe mâini nu sunt periculoşi, dar dacă te deranjează poţi scăpa de ei. Află de ce îţi apar şi cum te poţi trata, dar şi care e diferenţa între neg şi aluniţă.

De ce îţi apar negi

Oriunde ar apărea, negii – se numesc şi veruci – sunt rezultatul infecţiei cu Papiloma Virusul Uman (HPV). Anumite tulpini provoacă negi pe mâini, altele provoacă negi pe tălpi, în zona genitală sau în jurul gurii. HPV este cunoscut în special pentru că duce la cancer de col, dar există multe tulpini ale virusului, iar cele care provoaca negi sunt diferite de cele care duc la cancer.

Neg sau aluniţă?

Înainte de a încerca să scapi de un neg, e bine să ştii cum îl recunoşti. Negii nu sunt maligni şi nu pot deveni maligni, însă ai grijă să nu-i confunzi cu aluniţele. Negii au culoarea pielii sau pot fi albicioşi sau rozalii, cu aspect de „solzi”, iar dacă treci un deget peste ei sunt aspri la atingere. Aluniţele sunt de obicei maro sau negre şi au suprafaţa netedă. Şi negii pot avea în interior puncte maronii, dar acestea sunt vase de sânge cu mici cheaguri.

Negii nu reprezintă un pericol nici dacă se măresc, nici dacă îi răneşti din greşeală. În schimb cu aluniţele trebuie să ai grijă şi să consulţi medicul dacă observi că încep să crească sau îşi schimbă culoarea.

 Negii se iau?

Tulpinile de HPV care provoaca negi se transmit de la o persoană la alta sau prin intermediul obiectelor infectate. Negii se pot întinde şi pe alte părţi ale corpului, mai ales dacă îi răneşti. Virusul pătrunde prin mici răni de pe piele: zgârieturi, pieliţe tăiate în jurul unghiilor – dacă obişnuiesti să îţi rozi unghiile sunt mari şanse să faci negi în vârful degetelor.

Cum scapi de negi?

Ca şi alte infecţii virale, infecţia cu HPV nu se poate vindeca, deci dacă ţi-a apărut un neg există oricând posibilitatea să-ţi…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.