Cum să alegi remedii pentru durerea de cap

0

Durerile de cap (cefalee în termeni medical) sunt foarte comune și unii dintre noi chiar se confruntă cu ele aproape zilnic. Ele variază în intensitate și frecvență, pot fi resimțite ca ușor deranjante sau insuportabil de puternice, dar cu siguranță ne afectează activitatea cotidiană și starea de bine.

Pentru a ști ce pastile să iei pentru durerile de cap, dar și pentru a găsi o rezolvare pe termen lung a durerilor de cap care ne strică toată liniștea, pofta de viață sau puterea de muncă, trebuie să înțelegem ce fel de durere experimentăm, care sunt cauzele și care sunt cele mai potrivite remedii.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de dureri de cap

Există mai multe tipuri de durere de cap (peste 150 *1), în funcție de modul de manifestare și cauzele determinante, dar în primă fază se împart în:

  • Dureri de cap primare – nu există o cauză secundară a durerii de cap. În ce privește modul de manifestare, durerile de cap primare pot fi episodice (revin cu periodicitate, dar nu mai mult de 15 zile pe lună) sau cronice (se manifestă periodic, dar mai mult de jumătate din lună).
  • Dureri de cap secundare – când în spatele durerii de cap manifestate stă o altă cauză medicală determinantă.

Migrena este o durere de cap resimțită doar într-o parte a capului. Durerea este intensă, pulsează în continuu, fără nicio scădere în intensitate. O migrenă poate să țină și până la 3 zile, și, fiind destul de puternică, poate determina și alte manifestări: sensibilitate la lumină sau zgomot, senzație de greață, fără poftă de mâncare.

Cefaleea de tip tensiune apare frecvent și este resimțită pe întreaga suprafață a capului, spre deosebire de migrenă, care e localizată doar într-o parte. Cefaleea de tensiune se simte ca o presiune dureroasă și continuă. De cele mai multe ori, acest tip de durere se manifestă atunci când cineva trece prin situații stresante sau tensionate.

Cefaleea cluster este o durere de cap extrem de puternică, care se manifestă sub formă de perioade de clustere (grupuri). Pare să acționeze după un tipar, cu manifestări similare de 1-3 ori pe zi, la aproximativ aceleași ore, pe o perioadă de la 2 la 8 săptămâni. Durerea este resimțită într-o parte a capului, în profunzime (în spatele ochiului). Mai mult decât atât, vine cu diferite simptome agravante: ochi inflamați, înroșiți, senzație de lăcrimare și congestie nazală.

Cefaleea sinusală este o durere foarte puternică care se declanșează atunci când sinusurile sunt inflamate și blocate. Este resimțită în zona frunții, pomeților și nasului.

Remedii pentru ameliorarea durerilor de cap

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru ameliorarea durerilor de cap și sperăm ca această listă de remedii pe care am pregătit-o să vă fie de ajutor în lupta cu durerea.

  1. Hidratarea
    Studiile *2 demonstrează că deshidratarea cronică este o cauză foarte comună a migrenelor și durerilor de tensiune. Dacă însă beți apă, simptomele de durere de cap pot dispărea destul de repede, între 30 de minute și 3 ore *3. E important să vă hidratați suficient pe parcursul zilei, cu apă, ceaiuri sau sucuri naturale.
  2. Odihnă suficientă
    Dacă dormiți prea mult sau prea puțin, organismul se resimte, iar durerea de cap este una dintre manifestările care anunță acest lucru. De exemplu, un studiu recent *4 evaluează obiceiurile de somn și posibila legătură cu durerile de cap. În cadrul studiului au fost observate trei grupuri: persoane care dorm puțin (sub șase ore pe noapte), persoane care dorm normal (între 7 și 9 ore pe noapte) și persoane care dorm prea mult (peste 9 ore pe noapte). Durerile de cap au fost prezente în peste 50% din pacienții cu tulburări de somn. De aceea se recomandă să vă odihniți atât cât este necesar.
  3. Comprese reci pentru ameliorarea durerii
    Aplicarea unei comprese reci în cazul unei dureri de cap poate ajuta la reducerea simptomelor. Se recomandă să folosiți aceste comprese reci sau cu gheață pe zona gâtului, pe frunte, la tâmpe sau în zonele dureroase. Efectul este de reducere a inflamației și de contractare a vaselor de sânge, fapt care duce la ameliorarea durerii.
  4. Mișcare fizică
    Un program regulat de mișcare ajută la reducerea frecvenței și severității durerilor de cap. Un studiu *5 efectuat pe 91 de persoane a demonstrat că practicarea de 3 ori pe săptămână a 40 de minute de mers pe bicicleta (la sală) este mai eficientă în reducerea frecvenței durerilor de cap, decât alte metode de relaxare. Un alt studiu *6 realizat pe 92.000 de persoane arată că o viață lipsită de activitate fizică este asociată cu un risc crescut de dureri de cap frecvente. Cea mai ușoară și sigură cale de a face tranziția către un stil de viață mai activ este să începeți să faceți puțină mișcare în fiecare zi.

    Recomandăm și exerciții zilnice specifice pentru relaxarea zonei capului și gâtului (mișcări de rotire sau întoarcere a capului în ambele părți), mai ales dacă lucrați la calculator și stați multe ore pe scaun, într-o poziție inconfortabilă.

  5. Consultarea unui medic specialist
    Recomandăm să consultați un medic specialist atunci când experimentați brusc o durere de cap puternică, eventual însoțită și de alte simptome *7. Este important să determinați cauza și să vă asigurați că eliminați alte situații cu potențial periculos pentru sănătate.

Din păcate, durerile de cap pot fi atât de puternice, încât ne afectează și capacitatea de a munci și a ne concentra la serviciu, dar ne și pot ruina cele mai plăcute momente, când petrecem cu familia sau prietenii. De aceea este important să găsim remediile eficiente și potrivite pentru ameliorarea durerilor.

*1 https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-basics
*2 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0072975210970127
*3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
*4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15985108/
*5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236524/
*6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942090/
*7 https://www.nhs.uk/conditions/headaches/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.