Cum prevenim infecțiile urinare în sezonul rece

0

Infecțiile urinare reprezintă o afecțiune frecvent înâlnită în cazul femeilor, care se manifestă cu precădere în sezonul rece și care provocă, deseori, un disconfort persistent. Practic, infecțiile urinare apar atunci când în sistemul urinar se dezvoltă necontrolat o bacterie. De cele mai multe ori, acestea probleme sunt localizate la nivelul tractului urinar, care este format din vezica urinară și uretră.

Infecțiile urinare sunt frecvente mai ales la femeile tinere, active sexual. Există însă metode prin care pot fi prevenite. Iată care sunt acestea.

  • Atenție la igiena intimă

Femeile sunt mai expuse riscului de a face infecții urinare din cauza anatomiei feminine. Deschiderea uretrei la femei este mai aproape de regiunea anală, astfel că bacteria E.coli care se regăsește în mod normal în rect poate ajunge mai ușor în uretră. Sfatul medicilor este ca întotdeauna curățarea zonelor intime să se facă din față înspre spate, pentru a reduce șansele ca bacteriile din zona anală să ajungă în dreptul deschiderii uretrei.

  • Bea multe lichide

Hidratarea este crucială în combaterea infecțiilor urinare. Cu cât bei mai multe lichide, cu atât vei fi nevoită să golești vezica urinară mai des. Acest lucru favorizează eliminarea bacteriilor din tractul urinar, prevenind astfel infecțiile. Când vine vorba de lichide, apa e cea mai bună alegere. Încearcă să bei între 6 și 8 pahare de apă pe zi. Dacă nu reușești să bei atât de multă apă, poți recurge și la ceaiuri din plante, lapte sau smoothie-uri din legume și fructe. Cafeaua și băuturile alcoolice pot irita vezica urinară, așa că nu sunt indicate dacă vrei să previi o infecție.

  • Nu te abține când ai nevoie la baie

Dacă nu mergi la baie atunci când ai nevoie să urinezi, încurajezi practic înmulțirea bacteriilor din tractul urinar. Încearcă să nu lași să treacă mai mult de 3-4 ore între urinări și golește de fiecare dată vezica în întregime, atunci când mergi la baie. Acest lucru este și mai important dacă ești însărcinată. Gravidele au un risc crescut de a face infecții urinare iar reținerea urinei este un factor agravant.

  • Mergi la baie înainte și după activitatea sexuală

Anatomia feminină face ca femeile active sexual să fie mai predispuse infecțiilor urinare, din cauză că bacteriile pot ajunge mai ușor în uretră, în timpul actului sexual. O metodă de prevenție este urinarea imediat după actul sexual, astfel ca orice bacterie ar fi ajuns în tractul urinar să fie eliminată. O altă met

odă de prevenție poate fi igiena dinaintea actului sexual. Dacă zona genitală este proaspăt curățată, riscul ca bacteriile să ajungă în uretră scade.

  • Evită produsele de igienă intimă parfumate

Zona genitală are un echilibru natural, dat de prezența în vagin a bacteriilor bune (lactobacili) care alcătuiesc un mediu sănătos și un PH echilibrat. Produsele de igienă intimă cu parfum, precum absorbantele parfumate, spray-urile și gelurile de duș parfumate pot provoca un dezechilibru al PH-ului, care va duce la dezvoltarea bacteriilor din zona inghinale și va crește riscul unei infecții urinare.

  • Ia probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii care îmbunătățesc mediul bacterian benefic din sistemul digestiv. În același timp, ele ajută la menținera sănătății tractului urinar și previn apariția infecțiilor urinare. Poți consuma probiotice din alimente fermentate, precum iaurt, chefir, sauerkraut sau din suplimentele cu probiotice. 

  • Mănâncă merișor

Merișorul este un remediu tradițional pentru infecțiile urinare, datorită compușilor săi, proantocianidinele care împiedică bacteriile E.coli să adere la țesutul din interiorul tractului urinar. În același timp, vitamina C conținută de merișor crește aciditatea urinei și scade riscul de înmulțire a bacteriilor. Poți consuma merișorul ca atare, deshidratat sau sub formă de suc. Atunci când alegi sucul de merișor, mergi pe varianta fără zahăr, pentru a obține beneficiile fructului, fără efectele secundare ale adaosului de îndulcitor.

Infecțiile urinare pot fi ținute la distanță prin aceste obiceiuri sănătoase. Atunci când apar totuși simptomele, este important să mergi la un medic pentru a primi tratamentul adecvat. O infecție urinară netratată corespunzător poate avea complicații nedorite.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.