Cum poți preveni problemele dentare? Sfaturi de la specialiști

0

Afecțiunile cavității bucale, ce implică dinții, gingiile, limba, mucoasa orală și alte structuri din jurul gurii, reprezintă probleme de sănătate comune, asociate în general cu o igienă orală precară și cu traumatisme la nivelul gurii. În ciuda prevalenței lor ridicate, în majoritatea cazurilor, afecțiunile dentare pot fi prevenite. Există numeroase modalități, dovedite științific și recomandate de către medicii stomatologi, de a preveni problemele dentare și de a menține astfel un zâmbet plăcut și sănătos pe termen lung.

 

Menține o bună igienă bucală

 

Curățarea regulată a dinților este fundamentul unei danturi sănătoase. Spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor și o tehnică corectă de periaj, este esențial pe tot parcursul vieții. De asemenea, este recomandată utilizarea aței dentare și a apei de gură antibacteriane, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor, inclusiv din spațiile interdentare, cât și la menținerea respirației proaspete.

 

Evită obiceiurile nocive

 

Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori pentru numeroase probleme dentare, precum decolorarea dinților, parodontoza și cancerul oral. Specialiștii recomandă renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pentru a îmbunătăți sănătatea bucală și a preveni astfel apariția unor complicațiile grave.

 

Tratează problemele dentare de la început

 

În cazul în care ai pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza unei afecțiuni bucale sau a unui traumatism la nivelul dinților, medicii stomatologi recomandă să nu amâni tratamentul. Chiar și un singur dinte lipsă poate duce la probleme suplimentare grave. De exemplu, absența unui dinte poate duce la schimbări în alinierea dinților, ceea ce va afecta modul în care sunt mestecate alimentele. În plus, spațiul gol lăsat de un dinte pierdut poate favoriza acumularea plăcii bacteriene și formarea cariilor în spațiile interdentare. În prezent, tratamentul cu implanturi dentare este preferat de majoritatea persoanelor cu edentație parțială, datorită faptului că implanturile pot contribui la prevenirea resorbției osoase și la menținerea structurii faciale.

 

Acordă atenție alimentației

 

O alimentație echilibrată și sănătoasă este benefică nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru sănătatea dentară. Specialiștii recomandă limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr, pentru a reduce riscul de carii dentare și de alte probleme dentare. În schimb, este indicat consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, care pot stimula producția de salivă și pot ajuta astfel la curățarea pe cale naturală a dinților.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.