Cum l-a doborât un poem de 27 de versuri pe Ko Un, poetul național din Coreea

0

Probabil că nu ai auzit prea multe despre mult aclamatul Ko Un, poetul național din Coreea, și nici despre climatul de acolo nu știi mare lucru, în afara discuțiilor intense legate de război, înarmare nucleară sau, după caz, dezarmare. Nici noi.

Dar tot trebuie să știi că în Coreea de Sud se întâmplă lucruri care rezonează cu ceea ce se întâmplă în întreaga lume – iar povestea aceasta despre cum bărbații puternici, aparent intangibili, pot să cadă datorită unui simplu poem, o să te umple de satisfacție.

Foarte pe scurt, Ko Un este considerat poetul național din Coreea de Sud. Ajuns acum la o vârstă venerabilă, el s-a născut în 1933 într-o familie de țărani, și a început să scrie de la 12 ani, după ce a găsit un volum de versuri al lui Han Ha-un, un poet care suferea de lepră, și a fost mișcat adânc.

Ko Un era adolescent atunci când a izbucnit războiul coreean, și a fost forțat să sape morminte. Războiul s-a dovedit pentru el teribil de traumatizant, așa încât la un moment dat și-a turnat acid în ureche, ca să oprească sunetele conflictului, pe care le auzea constant. Mai târziu a devenit călugăr budist, a început să publice, iar după zece ani s-a întors la viața laică. Dependent de alcool, a încercat la un moment dat să își ia viața, dar activismul social avea să fie șansa lui de a scăpa de depresie. De atunci, a condus mai multe organizații pro-democrație și care militau drepturile omului, a fost închis și torturat, acuzat de trădare, Ko Un a început, în cele din urmă, să aibă parte de recunoaștere și a devenit o figură proeminentă a noului regim – inclusiv a fost desemnat Ambasador al bunăvoinței UNESCO, a fost invitat să predea în mai multe universități prestigioase și se ocupă de proiectul unui dicționar pan-coreean, ca parte a eforturilor de împăcare…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.