Cum alegi un teren intravilan?

0

Dorința de a-ți construi o casă reprezintă un prim pas în realizarea clădirii. Ulterior acestei idei, principalul aspect pe care trebuie să îi iei în calcul este terenul pe care îți vei ridica locuința. Vorbim de o etapă cu o importanță majoră pentru întregul proiect, deoarece alegerea necorespunzătoare a unui amplasament atrage după sine costuri suplimentare, întârzierea lucrărilor și probleme viitoare în exploatarea adecvată a casei. Pământul este o resursă inepuizabilă și oferă o mulțime de oportunități, iar dacă nu deții un teren intravilan pe care să poți începe construcția, îți prezentăm câteva ponturi utile pentru o achiziție corectă, lipsită de riscuri.

Ia în considerare zona

Primul gând care ar trebui să îți vină în minte când te hotărăști să îți faci o casă este locația. Sunt mai mulți factori care influențează alegerea terenului. Va fi o casă de vacanță sau o locuință permanentă, preferi să fie la mică distanță de centrul orașului ori vrei o oază de liniște, mai sunt vecini în apropiere sau ai loc și de o fermă? Poate vrei să cauți un teren de vânzare în Bacău ca să fii aproape de rude ori te-ai decis să schimbi orașul. Indiferent de motivele avute, pune pe hârtie toate posibilitățile și apoi ia o decizie în funcție de punctele tale de interes.

Verifică existența utilităților

În alegerea terenului intravilan potrivit, este foarte important să verifici și existența utilităților. Costurile de racordare sunt foarte mari, așa că ar fi bine ca parcela de pământ pe care vrei să o cumperi să aibă acces măcar la rețeaua de gaze și electricitate. Apa curentă, spre exemplu, o poți obține ușor prin forarea unui puț, iar pentru sistemul de canalizare ai posibilitatea de a-ți construi o fosă septică.

Cercetează structura geotehnică

Pentru a te asigura de stabilitatea casei, înainte de a cumpăra terenul analizează structura geotehnică a acestuia. Astfel, vei afla cum o să se comporte clădirea în caz de cutremur, dacă există risc de inundații ori alunecări de teren, la ce distanță se află pânza freatică și care este greutatea maximă pe care o suportă solul. Îți va fi mai ușor să proiectezi o casă sigură, având toate detaliile despre rezistența acesteia pe viitor.

Analizează statutul juridic

Acordă atenție eventualelor litigii pe care le poate avea terenul și asigură-te că suprafața pe care ai văzut-o este cea pe care o s-o cumperi. Chiar dacă este vorba de proprietate privată, un teren se află în circuitul civil și poate fi dobândit ori înstrăinat conform prevederilor legale. Prin urmare, evită să achiziționezi un teren ipotecat sau nedezbătut de către moștenitori, ca să nu ai surprize neplăcute.

Află dacă există restricții de construcție

Certificatul de urbanism îți va indica dacă există sau nu restricții în ceea ce privește ridicarea unei clădiri pe un anumit teren. Pot exista limitări dacă parcela se află în apropiere de căile de linie ferată, aeroport, lacuri, situri arheologice, exploatări miniere sau arii protejate. Totodată, nu uita nici de rețelele electrice deoarece culoarul minim ce trebuie respectat variază de la 12 la 60 de metri, în funcție de linia aeriană de tensiune.

Stabilește accesul la teren

Examinează atent acest aspect, mai ales dacă alegi un teren în zone izolate sau împarți trecerea cu alți vecini. În anumite cazuri, este posibil să treci prin curțile unor persoane ca să ajungi la lotul tău, situații întâlnite în special în mediul urban. Probabil că te încântă un preț scăzut, locația sau suprafața terenului, dar acestea devin rapid dezavantaje dacă nu ai posibilitatea de a ajunge cu mașina în curtea viitoarei tale case.

Determina prețul corect

Fii circumspect dacă diferența de preț este sesizabilă comparativ cu alte proprietăți similare pe care le-ai vizitat. Există un motiv ascuns pentru care vânzătorul îl dă așa ieftin? Trebuie să știi că un teren ce pare un adevărat chilipir nu este neapărat și bun, la fel și reversul. În general, o achiziție corectă se încadrează în media pieței ca și preț.

Analizând cu atenție toți factorii care pot influența construcția unei case, vei reuși să elimini bună parte din riscuri, astfel încât să te poți bucura în liniște de locuința mult dorită. Nu uita că o parcelă de pământ ideală este poziționată la 20 – 30 de metri de strada principală și că înainte de a opta pentru un teren intravilan este indicat să apelezi la cunoștințele unui arhitect pentru a-ți asigura reușita. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.