Clasic sau modern? Cum alegi accesoriile pentru locuința ta, în funcție de stilul preferat

0

Înainte să începi amenajarea locuinței, trebuie să știi care este stilul de amenajare care ți se potrivește cel mai bine. Indiferent dacă optezi pentru un stil clasic sau modern, accesoriile sunt cele care vor schimba aspectul încăperilor și le vor transforma în spații intime și relaxante. Află cum poți alege cele mai bune accesorii pentru casa ta, din rândurile de mai jos!

Decor în stil clasic

Un stil clasic de amenajare se recunoaște dintr-o singură privire, deoarece se remarcă prin câteva reguli de bază. Astfel, mobilierul clasic poate fi decorat cu ornamente sculptate, care aduc o notă rafinată locuinței. Pentru o amenajare în stil clasic, optează pentru materiale precum lemnul masiv, piatra naturală și textile fine și plăcute la atingere, cum sunt catifeaua sau mătasea. 

În ceea ce privește decorațiunile și accesoriile, acestea joacă un rol esențial pentru punerea în evidență a unui stil clasic. Iată pe ce ar trebui să mizezi:

  • Candelabre mari, cu multe brațe, care vor crea o atmosfera ideală pentru un stil clasic de amenajare.
  • Draperii cu textură grea, din mătase sau tafta. Pentru o amenajare clasică, cele mai potrivite culori pentru draperii sunt auriu, bej, bleumarin sau bordeaux.
  • Cărțile sunt ideale pentru decor și trebuie să-și găsească locul pe rafturi sau în vitrine.
  • Oglinzi cu rame aurii sau argintii, în funcție de culorile celorlalte accesorii din încăpere.
  • Decorul vitrinelor și al rafturilor poate include obiecte prețioase din ceramică sau porțelanuri fine, în funcție de preferințele tale.
  • Covoarele de lână sunt potrivite pentru o amenajare clasică. Acestea pot fi plasate în centrul livingului, pentru a oferi simetrie și contur.

Decor în stil modern

Stilul modern de decor nu trebuie confundat cu stilul contemporan, care pune accentul pe forme geometrice foarte simple și pe accesorii care atrag atenția prin formă, culori și dimensiune. 

Un stil de amenajare modern implică forme clare și linii drepte și mai puține accesorii sau decorațiuni. Într-o locuință amenajată modern nu vei găsi rafturi cu bibelouri sau cărți, ci decorațiuni clasice, care nu sunt prea opulente sau prea extravagante.

  • Evită kitsch-ul și optează pentru vaze cu flori proaspete, lumânări și rame de dimensiuni mici, ideale pentru un decor de bun gust.
  • Alege covoare moderne, cu forme geometrice, care să se potrivească cu restul obiectelor de decor.

Designul clasic se poate îmbina armonios cu cel modern, trebuie doar să ai grijă ca elementele moderne să nu estompeze farmecul pieselor clasice. În plus, culorile dintr-o încăpere trebuie alese cu atenție. Dacă varuiesti pereții într-o nuanță mai închisă, atunci accesoriile vor ieși în evidență. Din punct de vedere estetic, este bine ca în camere să nu predomine mai mult de două culori.

Ține cont de aceste sfaturi și vei obține o locuință frumos decorată, în funcție de stilul preferat de amenajare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.