„Cinema-ul este modul pe care l-am găsit pentru a comunica cu lumea” – un interviu cu Jacques Audiard

0

Anul este 1850. Doi asasini plătiți cutreieră Vestul Sălbatic, pe urmele unui căutător de aur. Sună ca un western american clasic, nu-i așa? Doar că westernul este filmat în România și Spania și regizat de un francez. Francezul e nimeni altul decât Jacques Audiard, care, în cei 25 de ani de carieră, și-a creat un stil propriu jonglând cu multiple genuri cinematografice, de la road movie la thriller sau film noir. The Sisters Brothers, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, este primul său film în limba engleză și are o distribuție formată din nume unul și unul: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal și Riz Ahmed.

Cred că primul film pe care l-am văzut a fost un western: The Alamo, regizat de John Wayne. Nu e un film foarte bun, dar îmi aduc aminte de muzica din el, mă făcea să plâng‘, îmi povestește Jacques Audiard a doua zi după avanpremiera The Sisters Brothers de la American Independent Film Festival, unde a fost prezent pentru o sesiune de Q&A. „Până la 12-13 ani, am văzut toate filmele americane dublate, pentru mine cowboy-i vorbeau franceză. Am trăit o decepție când am văzut primul film în versiune originală. Când l-am auzit pe John Wayne vorbind în engleză, nu înțelegeam nimic.‘ E o zi ploioasă, iar Audiard fumează în fața Institutului Francez, în pauza dintre interviuri. Mă așteptam să-l văd cu una dintre pălăriile fedora pe care le-a transformat în trademark, dar astăzi poartă o șapcă din denim. La întrebări răspunde concis și politicos și l-aș putea bănui că nu vrea să spună prea multe despre filmele sale, dacă din când în când nu s-ar entuziasma la câte o madlenă cinematografică.

Deși a crescut într-un mediu profund cinefil (tatăl său, Michel Audiard, este un important scenarist și regizor francez), Jacques Audiard s-a…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.