Ce sunt lentilele torice și pentru ce sunt folosite

0

Lentilele de contact pot fi de mai multe tipuri, în funcție de formă, material sau de defectul de vedere pe care îl corectează. Printre acestea, se numără și lentilele torice, ușor diferite față de popularele lentile sferice. Însă, ce sunt de fapt aceste lentile torice și ce le diferențiază de celelalte tipuri? Cum știi dacă ai și tu nevoie de astfel de dispozitive pentru corectarea vederii?

 

Află acum mai multe informații despre lentilele torice și utilizările lor.

Ce sunt lentilele torice?

Lentilele de contact torice se diferențiază față de alte tipuri de lentile din cauza formei lor. Acestea nu sunt sferice, la fel ca majoritatea lentilelor de contact, ci au o formă ușor cilindrică. De asemenea, mai au și alte caracteristici adiționale.

 

Orice lentilă de contact pentru corectarea vederii are o dioptrie și o ușoară curbură, pentru a se putea așeza corespunzător pe globul ocular. Ceea ce au în plus lentilele torice sunt axa și cilindrul, a căror valoare este importantă pentru a asigura vederea optimă a pacientului.

Când sunt recomandate lentilele torice?

Pentru a înțelege mai bine ce sunt lentilele torice și de ce acestea au o formă diferită, este important de menționat când ar trebui folosite. Ele nu sunt dedicate oricui, ci au fost concepute special pentru corectarea astigmatismului. Această afecțiune este destul de răspândită, fiind caracterizată de vedere neclară sau dublă.

 

Ce se întâmplă mai precis în cazul astigmatismului este imposibilitatea de a focaliza imaginea. Acest lucru este cauzat de o anomalie a formei corneei. În mod obișnuit, aceasta este rotundă și bombată pe mijloc însă, la cei care suferă de astigmatism, ea devine ușor alungită și ovală.

 

Din această cauză, o lentilă sferică nu va fi potrivită, deoarece nu se va așeza bine pe cornee. Astigmatismul se corectează de obicei prin purtarea unor ochelari cu lentile cilindrice, așadar și lentilele de contact ar trebui să fie la fel. De aceea, se recomandă lentilele torice.

Există mai multe tipuri de lentile torice?

La fel ca în cazul lentilelor sferice, cele torice pot fi de mai multe tipuri. Cele mai confortabile sunt cele moi, care pot fi realizate din diferite materiale, cu grade diferite de permabilitate. Acest indicativ măsoară cantitatea de oxigen care pătrunde prin lentile și ajunge la ochi și este recomandat să fie cât mai mare.

 

Însă, lentilele torice pot fi și rigide. Acestea sunt realizate dintr-un material mai tare, permeabil și se manevrează ceva mai ușor, așezându-se mult mai bine pe globul ocular. Însă, au și un dezavantaj – fiind mai rigide decât cele moi, ele pot cauza un oarecare disconfort în timpul purtării.

Cum se întrețin lentilele torice?

Regulile de întreținere în cazul lentilelor torice sunt aceleași ca la orice fel de lentile de contact. După fiecare purtare, ele vor trebui curățate și dezinfectate corespunzător, pentru a îndepărta orice urmă de murdărie acumulată în timpul zilei. Curățarea trebuie realizată doar cu soluții speciale, iar apoi lentilele se vor depozita în caseta în care au fost achiziționate.

 

Dacă suferi de astigmatism și te-ai gândit să renunți la ochelarii de vedere, poți verifica gama de lentile torice de la Grande Optique. Astfel, poți alege un tip de lentile care să ți se potrivească și te poți bucura de confort maxim în viața de zi cu zi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.