Ce presupune recuperarea de după ruptura de menisc
Meniscul este un cartilaj sub formă de potcoavă, poziționat între femur și tibie. Situațiile care pot conduce la ruptura acestuia sunt diverse, de la o mișcare bruscă în timpul activității până la tot felul de accidente.
Atunci când practici un sport de performanță sau ai activitate fizică regulată și intensă, ești predispus la accidente ce pot duce la probleme serioase, inclusiv la o leziune de menisc. Atunci când acest lucru se întâmplă, recuperarea de după ruptura de menisc este importantă pentru a-ți recăpăta mobilitatea.
Chirurgie versus tratament conservator în cazul rupturii de menisc
Dacă în trecut ruptura de menisc era tratată în principal prin intervenție chirurgicală, medicina modernă oferă opțiuni de tratament diverse care pot elimina nevoia abordării invazive. Spre deosebire de situația în care ai o fractura de glezna, când intervenția este necesară, ruptura de menisc se poate trata și în mod conservator.
În urma evaluării medicului, acesta poate decide aplicarea unui tratament conservator în cazul rupturii de menisc, cu ajutorul următoarelor metode:
- Aplicarea metodei R.I.C.E (odihnă, gheață, compresie și menținerea piciorului ridicat).
- Prescripția de analgezice și antiinflamatoare care să reducă inflamația și durerea.
În cazul în care ruptura de menisc este severă, iar în urma tratamentului convențional nu îți recapeți mobilitatea în câteva săptămâni, atunci se impune intervenția chirurgicală.
Recuperarea de după ruptura de menisc
Respectarea recomandărilor medicului pentru recuperarea de după ruptura de menisc este importantă pentru a-ți recăpăta mobilitatea. Etapele pe care le vei urma pentru a te recupera sunt următoarele:
- Folosirea de cârje pentru a nu pune presiune pe genunchi pe măsură ce acesta se vindecă.
- Administrarea de medicamente cu rol antiinflamator și analgezic pentru a ține durerea sub control.
- Folosirea de gheață pentru a reduce inflamația.
- Efectuarea exercițiilor de mobilizare timpurie care te vor ajuta să previi rigiditatea și să menții membrul bine vascularizat.
După primele două săptămâni, pe măsură ce începi să te vindeci, amplitudinea exercițiilor crește. Astfel, vei restabili mobilitatea genunchiului și îl vei ajuta să își recapete forța. După prima lună, exercițiile fizice continuă și se vor concentra pe îmbunătățirea stabilității și redobândirea echilibrului. Medicul îți poate recomanda și exerciții cu intensitate progresivă care te vor ajuta să recapeți forța în mușchi.
Chiar dacă te recuperezi complet după ruptura de menisc, este important să continui să ai grijă de genunchi și să previi reapariția acestei probleme. Pe termen lung, medicul îți poate face câteva recomandări pentru a-ți menține mobilitatea:
- Efectuează exerciții fizice care să te ajute să menții flexibilitatea și să îți întărești mușchii de la nivelul genunchiului.
- Ține sub control greutatea pentru a evita aducerea unui stres suplimentar asupra membrelor inferioare.
- Mergi în mod frecvent la control la medicul ortoped sau fizioterapeut pentru a preveni o eventuală recidivă și a monitoriza starea genunchiului tău.
Ruptura de menisc este o problemă ce îți poate afecta în mod serios mobilitatea. Consultarea unui medic atunci când aceasta apare și urmarea tratamentului recomandat este esențială pentru recăpătarea mobilității. Recuperarea de după ruptura de menisc este un proces ce necesită timp și care poate fi realizată cu exerciții ce cresc în intensitate, până când redevii complet mobil.