Ce este un elevator auto și în ce situații se folosește acesta?
Dacă vă place mecanica și vă surâde ideea de a vă deschide un service auto, funcțiile unui elevator auto, dar și diferența dintre un elevator auto 2 coloane și un elevator auto foarfeca sunt câteva din informațiile cu care trebuie să vă familiarizați pentru fi capabili de a obține succesul în afaceri.
Ce este un elevator auto?
Un elevator auto este un dispozitiv creat cu scopul de a ridica un automobil în vederea remedierii defecțiunilor acestuia. Cu ajutorul unui elevator, mașina poate fi ridicată până la o înălțime de 1900 mm pentru a permite mecanicilor, dar și dispozitivelor utilizate de aceștia să efectueze operațiuni de depanare.
Există diferite tipuri de elevatoare, dar cele mai cunoscute și des folosite dintre acestea sunt elevatoarele cu două coloane sau cele de tip foarfecă. În funcție de model, dar și de tipul de automobil pentru care au fost create, elevatoarele auto au capacități de ridicare maxime de până la cinci tone.
Tot în funcție de modul în care au fost concepute, diferă și greutatea sau înălțimea elevatorului. Unele elevatoare pot cântări în jur de 500 de kg, în timp ce altele pot depăși masa de o tonă.
Când se folosește un elevator auto?
Elevatoarele auto sunt indispensabile într-un service. Fără ele nu este posibilă efectuarea lucrărilor de revizie sau reparație a automobilelor. Pentru funcțiile lor, ele se recomandă și celor care dețin firme de transport pentru ca în cazul unei avarii să nu fie nevoiți să depindă de serviciile prestate de patronii de service-uri și atelierele auto cu care colaborează.
În plus, elevatoarele auto nu sunt necesare doar pentru desfășurarea activității de mecanic auto, ci și pentru siguranța la locul de muncă a celor care lucrează în acest domeniu. Aceste dispozitive asigură o fixare solidă a automobilului, eliminând în totalitate riscul de accident.
Elevatoarele sunt și foarte practice. Timpul de ridicare a unui automobil de la sol până la înălțimea maximă până la care este proiectat să ridice un elevator este de câteva zeci de secunde. Iar coborârea durează aproximativ un minut.
Elevatoarele sunt prevăzute cu brațe care asigură prinderea automobilelor și fixarea sigură a acestora pe toată durata desfășurării acțiunilor de depanare.
Prin ce diferă un elevator auto cu 2 coloane de unul foarfecă?
Diferența principală dintre un elevator auto cu 2 coloane și unul de tip foarfecă este modul de funcționare. Elevatoarele auto cu două coloane sunt elevatoare electromecanice sau hidraulice. Elevatoarele electromecanice pot fi prevăzute cu unul sau două motoare în funcție de cum sunt puse în funcțiune coloanele acestora. Cele hidraulice pe de altă parte, funcționează datorită mecanismului reprezentat de un grup hidraulic format dintr-o pompă și doi cilindri dispuși într-un sistem de sincronizare.
Elevatoarele de tip foarfecă sunt un tip de elevatoare utilizate mai ales la recepția interactivă în momentul intrării automobilelor în service. Ele se îngroapă în general, dar în cele mai multe cazuri caseta de fundație nu depășește câțiva centimetri adâncime. Principalul avantaj al elevatoarelor de tip foarfecă este acela că pot fi poziționate exact în dreptul ușilor de acces în service. În plus, pentru faptul că se îngroapă și atunci când sunt jos oferă o suprafață perfect plană, sunt foarte practice deoarece se poate circula pe deasupra lor, neobstucționând astfel accesul în service, sau ocupând spațiul în zadar în perioadele de timp în care nu sunt folosite.
Care este prețul unui elevator auto?
Prețurile elevatoarelor auto încep de la aproximativ 5000 de lei și urcă până în jur de 25.000 de lei în funcție de model. Pentru un service auto nou înființat, ele pot fi percepute ca o investiție destul de costisitoare. Dar existența unui elevator auto face diferența dintre un business apreciat și unul ocolit de clienți. În plus, astfel de dispozitive vin însoțite de certificate de garanție pe un număr mare de ani și beneficiază de reparații în caz de defecțiuni ceea ce face ca achiziția lor să merite încă din primele zile de funcționare a service-ului.