Asistență pentru refuz la îmbarcare de la Airadvisor

0

În ce cazuri refuzul la îmbarcare nu este justificat? Ai nevoie de asistenta in cazul refuzului la imbarcare?

Refuzul îmbarcării este un caz foarte des întâlnit în perioada sărbătorilor. Deși este o situație bine descrisă, reglementată și sancționată atât de legea română și de organismele europene, companiile aeriene continuă să o practice. Airadvisor îți pune la dispoziție asistență specializată și toate resursele necesare pentru a obține o despăgubire pentru refuzarea îmbarcării, conform normelor europene și legii statului român.

În cele ce urmează, îți vom descrie exact pașii pe care trebuie să îi urmezi, precum și documentele necesare în vederea obținerii drepturilor legale.

Pentru a obține profit maxim în urma zborurilor efectuate, companiile aeriene practică suprarezervarea. În acest sens, vinde mai multe bilete decât numărul maxim de locuri în avion, mizând pe faptul că unii pasageri, din diverse motive, își vor anula zborul, vor întârzia la îmbarcare sau nu vor avea documentația necesară asupra lor. De multe ori, însă, această practică îi pune în fața situației în care numărul de pasageri care ajung la îmbarcare depășește numărul de locuri din avion.

În acest caz, compania aeriană va solicita ca unii pasageri, în mod benevol, să renunțe la zbor. Dacă numărul acestora este insuficient, va selecta un număr de pasageri ce nu vor fi îmbarcați.

În acest caz, dacă te numeri printre pasagerii care au:

  • Rezervarea confirmată
  • Documentele obligatorii necesare călătoriei
  • Timp suficient pentru check-in, proceduri de securitate și îmbarcare

Legea spune că ai dreptul la anumite beneficii care trebuie puse în mod obligatoriu la dispoziție de operatorul zborului. Acestea sunt redirecționarea cât mai repede cu putință, redirecționarea la o dată ulterioară precizată de client sau rambursarea totală, în termen de șapte zile, a costului biletului de avion.

Ce sume poți primi în cazul refuzului la îmbarcare?

Pe lângă beneficiile menționate, legea mai prevede și anumite servicii de îngrijire (mese, cazare și transport la și de la hotel, două apeluri telefonice gratuite, acces la telex, fax sau e-mail), precum și compensație la refuzul îmbarcării față de cei care au avut de suferit în urma comportamentului firmei de transport aerian.

Sumele pentru care un pasager refuzat este îndreptățit, conform legii, sunt următoarele:

  • 250 de euro pentru zborurile sub 1500 de kilometri.
  • De obicei zborurile pentru zborurile interne se primește această sumă, cum este zborul Blue Air București – Cluj.
  • 400 de euro pentru zborurile
  • intracomunitare de peste 1500 de kilometri.
  • Un zbor Atena – Amsterdam se califică pentru această sumă de bani.
  • 400 de euro pentru zborurile extracomunitare cuprinse între 1500 și 3500 de kilometri.
  • Spre exemplu, pentru cursa KLM Amsterdam – Moscova tot 400 de euro vei primi.
  • 600 de euro pentru toate celelalte zboruri.

În cazul declasării (transportul la o clasă de zbor inferioară celei pentru care ai plătit), trebuie să ți se ramburseze o sumă în procent de 30-75% din prețul biletului, în funcție de lungimea traseului aerian.

Cine poate beneficia de compensație la refuzul îmbarcării?

Regulamentul UE 261/2004 privind compensarea zborurilor prevede faptul că pot fi eligibil pentru despăgubiri pasagerii unui zbor care a început pe teritoriul UE sau s-a finalizat pe un aeroport intracomunitar, iar operatorul de zbor are sediul într-unul din statele UE.

De asemenea, aceste compensații pot fi primite și de persoanele care au beneficiat de reduceri la achiziționarea biletelor, au cumpărat biletele în cadrul unui pachet de vacanță sau trebuiau să zboare cu o cursă charter.

Nu sunt eligibili pentru primirea compensației la refuzul de îmbarcare pasagerii aflați în următoarele situații:

  • Au acceptat renunțarea la zbor conform cererii adresate de compania aeriană.
  • Nu au făcut check-in-ul în perioada menționată în confirmarea rezervării.
  • Nu au ajuns la timp la porțile de îmbarcare.
  • Nu au asupra lor toate documentele necesare.
  • Au fost refuzați la îmbarcare datorită unor probleme de securitate sau sanitare.

Și alte țări prevăd compensări și beneficii pentru situații de overbooking. Statele Unite ale Americii, Israel sau Turcia au legi și regulamente specifice privind overbooking-ul și sunt, în mare parte, similare cu cele ale Uniunii Europene. Sunt reglementate asigurarea unui alt zbor, rambursarea costului biletului de avion, asistența și îngrijirea pasagerilor, dar și sume de bani drept compensație.

Datorită faptului că firmele de transport aerian pun ziduri birocratice pentru ca tu să nu poți primi această compensație la refuzul îmbarcării, ai nevoie de ajutor calificat. Cu experiența miilor de cazuri rezolvate, AirAdvisor te va reprezenta în fața companiilor dar și a instanței, pentru recuperarea drepturilor. De asemenea, îți va oferi asistență și în cazul întârzierilor de zboruri, zborurilor anulate sau al zborurilor de conexiune pierdute.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.