Afla de ce nu trebuie sa neglijezi aplicarea de hidroizolatii pentru terase

0

Exteriorul unei cladiri este primul punct de contact cu ploaia si alte intemperii. Daca nu este bine hidroizolat, exista riscul ca apa sa se infiltreze prin pereti si sa provoace daune majore.

Cand vine vorba despre hidroizolatii terase lucrurile sunt cu atat mai complicate, deoarece daca apa nu are pe unde sa se scurga si cu timpul va favoriza aparitia crapaturilor si infiltrarilor.

Tipuri de hidroizolatii terase

Realizarea unei pante adecvate pentru terasa precum si montarea de scurgeri generoase, va duce la evitarea situatiilor in care apa se acumuleaza si incepe sa se scurga in interiorul placii. In functie de momentul in care se realizeaza, exista doua tipuri de hidroizolatii terase:

  1. hidroizolatii terase realizate in timpul constructiei
  2. hidroizolatii terase ulterior constructiei

 

  1. Hidorizolatii terase realizate in timpul constructiei

Este cea mai buna varianta deoarece permite materialelor sa se lipeasca mult mai usor. Fisurile inevitabile datorate dilatarii si contractiei betonului vor fi acoperite cu aditivii de ciment, rezultatul fiind impermeabilizarea betonului. Realizarea de hidroizolatii terase corecte si bine montate poate reprezenta o investitie majora, insa ea se va amortiza intimp, deoarece pe termen lung duce la economii serioase.

O alta modalitate pentru realizarea de hidroizolatii terase este utilizarea straturilor bituminoase. Avand proprietatea de a fi elastice, aceste membrane mentin fisurile etanse si impermeabile.

  1. Hidroizolatii terase realizare pe timpul exploatarii

Din cauza variatiilor foarte mari de temperatura dintre anotimpuri, betonul lucreaza, respectiv de dilata si se contracta. Sunt niste miscari imperceptibile cu ochiul liber insa efectul lor se poate vedea in niste crapaturi fine, cat un fir de par. Desi par minore, aceste fisuri vor provoca daune uriase, deoarece in timp, apa se va inflitra pana va ajunge la straturile inferioare ale casei, cauzand umezeala, mucegai si chiar punerea in pericol a sanatatii celor care locuiesc in casa.

Daca nu au fost realizate inca de la constructia casei hidroizolatii terase de calitate, aceste lucrari vor trebui facute ulerior, pentru a proteja investitia si pentru asigurarea unui mediu de viata sanatos.

Etanseitatea teraselor trebuie verificata amnuntit si in permanenta, cel putin de doua ori pe an. In timpul verificarii se vor cauta atat fisuri si crapaturi dar se va verifica si porozitatea placii. Daca umezeala este prea mare si este prezenta prea mult timp, poate cauza ruginirea armaturii din beton, iar asta va compromite rezitenta intregii structuri. Orice punct sensibil trebuie reparat cat mai repede, inainte ca apa sa isi croiasca drum. Utilizarea de hidroizolatii terase este binevenita oricand este nevoie, chiar daca uneori este mai complicat sa repari decat sa previi.

Discutia despre hidroizolatii terase trebuie sa includa si zona de parapet sau balustrada. Aceasta este cea mai sensibila deoarece imbinarea cu terasa propriu zisa reprezinta o jonctiune intre doua materiale diferite. Inevitabil, in timp vor aparea fisuri iar acest lucru nu trebuie sa ne ia prin surprindere. Este imperativ necesara aplicarea de hidroizolatii terase pentru intarirea acestor jonctiuni, inclusiv la scurgerile pentru apa. Practic, trebuiesc etanseizate toate golurile si toate imbinatiile prezente. In plus, daca terasa nu are o panta adecvata, care sa asigure drenajul, va trebui gasita o solutie si pentru aceasta situatie.

Aplicarea de hidroizolatii terase poate fi o etapa dificila in constructia caldirilor, in special datorita caracterului plan al acestora. Va trebui sa astepti momentul potrivit cand vremea este uscata, cand nu ploua si pe tereasa nu exista depuneri de apa sau pete de umezeala.

O terasa amenajata cu gresie sau alte pardoseli smilare, ale multe imbinari. Montarea necorespunzatoare poate duce la probleme grave de impermeabilizare. Pentru realizarea de hidroizolatii terase in aceasta situatie, este nevoie de aplicarea de grund pentru gresie.

Pentru mai multe sfaturi cu privire la hidroizolatii, oferite de specialisti, te asteptam pe www.milucon.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.