Afecțiunile grave pe care le poate ascunde o banală durere de spate

0

Durerea de spate indiferent de zona în care se află, reprezintă un disconfort des întâlnit la multe persoane.

Dacă la tineri, durerea de spate tinde să fie cauzată cel mai des de factori asociați cu stilul de viață cum ar fi statul prea mult pe scaun, ridicarea greutăților excesive sau exagerarea în timpul exercițiilor fizice, la vârsta de 40 de ani sau mai mult, cauzele mai pot fi datorate și începutului de artrită sau altor boli degenerative.

Datorită tuturor acestor cauze, majoritatea persoanelor nu acordă importanța necesară acestui tip de durere, ci aleg să aștepte ca aceasta să treacă de la sine.

Dacă durerea de spate este asociată cu o activitate specifică și tinde să dispară în aproximativ 72 de ore, probabil că nu există caz de îngrijorare, dar dacă durerea persistă și se agravează, atunci cauza acesteia poate fi mult mai severă.

Având în vedere că există anumite afecțiuni asociate cu durerea de spate care pot afecta semnificativ sănătatea, este important să te adresezi cât mai rapid specialiștilor din domeniu, de exemplu de la o clinică de neurochirurgie din București, ca să diagnosticheze corect cauza durerilor tale și să prezinte un plan de tratament personalizat.

3 afecțiuni grave de luat în considerare

Pentru a determina severitatea durerii de spate, durerea în sine nu ar trebui să fie singurul indicator de luat în considerare, asta deoarece multe afecțiuni temporare pot fi foarte dureroase, în timp ce altele mai severe se pot agrava odată cu trecerea timpului.

Mai mult decât atât, trebuie luată în considerare și prezența altor simptome apărute în același timp sau la scurt timp după apariția durerii de spate.

Sindromul cozii de cal sau cauda equina

Dacă durerea de spate este acompaniată și de incontinență sau slăbiciune/amorțeală progresivă în zona inghinală și a membrelor inferioare, atunci este necesar un consult medical imediat. Asta deoarece simptomele prezentate pot indica prezenta sindromului cauda equina, care este cauzat de compresia severă a nervilor în partea inferioară a coloanei vertebrale.

Simptomele cele mai frecvente ale acestei afecțiuni includ slăbiciune severă sau progresivă a extremităților inferioare, pierderea simțului în zona inghinală și regiunea sacrală și dificultate de mișcare.

Dacă nu este tratat, sindromul cauda equina poate duce la paralizie sau pierderea senzației în zonele aflate sub porțiunea lombară și incontinență dacă nervii sunt deteriorați permanent.

Cancer

Dacă persoana afectată a început să scadă brusc în greutate fără un motiv anume sau să-și piardă pofta de mâncare, se recomandă să apelați la un medic specialist, deoarece slăbirea rapidă și inexplicabilă poate semnala prezența unei afecțiuni medicale serioase cum ar fi cancerul.

Aproape fiecare tip de cancer se poate răspândi în zona spatelui, durerea de spate fiind una dintre primele simptome ale cancerului de prostată atunci când se metastazează și creează leziuni.

O tumoră a coloanei vertebrale poate prezenta următoarele simptome:

  • Durere de spate și gât urmată de probleme neurologice;
  • Durere de spate care nu se ameliorează în urma unei perioade de odihnă și care se agravează pe timp de noapte;
  • Oricare dintre simptomele de mai sus acompaniate de pierderea poftei de mâncare, scăderea bruscă în greutate, greață, vărsături, febră sau frison.

Infecții ale coloanei vertebrale

Prezența febrei poate indica o posibilă infecție. Durerea de spate acompaniată de febră poate semnala o infecție a coloanei vertebrale care poate apărea în urma unei operații chirurgicale sau când sistemul imunitar este slăbit.

Acest tip de infecție poate produce un abces epidural care pune presiune pe structurile nervoase ale coloanei vertebrale, și să ducă la paraplegie sau tetraplegie, în funcție de zona afectată.

Consultul medical specializat trebuie realizat cât mai rapid, ca să primiți diagnostic și tratament corect, pentru că majoritatea infecțiilor pot fi tratate dacă sunt depistate timpuriu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.