Adevăratul „Catch Me if You Can”. Cum am descoperit un chirurg fals

0

Un valet de parcare din Italia, Matteo Politi, pe numele său de scenă Matthew Mode, a reușit să păcălească Ministerul Sănătății din România, cel puțin șase clinici și spitale private, zeci de pacienți și diferite vedete locale că este un celebru chirurg plastician, absolvent al celei mai bune școli de medicină din lume, Johns Hopkins, din America. Deși avea doar opt clase, a operat și mutilat zeci de persoane.

Sunt unul dintre cei patru jurnaliști ai cotidianului românesc Libertatea, care a investigat în ultimele săptămâni chestia asta SF și și-a trăit intens viața de reporter.

Operații la cel mai mare spital privat din România

Am primit pontul într-o după-amiază liniștită, care nu anunța nimic interesant. O sursă din lumea medicală ne-a povestit că Matteo Politi (numele din acte) sau Matthew Mode (numele pentru public), operase chiar înaintea Crăciunului o pacientă la Spitalul privat Monza, unul dintre cele mai mari din țară, renumit pentru chirurgia de finețe pe care o fac.

Asistentele au observat în sala de operație că chirurgul, cu care lucrau pentru prima dată, nu știa să se spele corect pe mâini înaintea intervenției. Protocolul chirurgical este standard, așa că și în Italia, și la Johns Hopkins, și în România, bărbatul ar fi trebuit să țină mâinile în sus (palmele deasupra coatelor) după igienizare. El le ținea în jos. În plus, toată echipa de la Monza se pregătise pentru o operație scurtă, de o oră și jumătate maximum. Însă, cum Matthew Mode nu știa ce face, totul a durat de trei ori mai mult. Pacienta a supravieţuit.

Îngrijorate, asistentele au vorbit cu un chirurg român de încredere. La rândul lui, bărbatul a luat legătura cu Colegiul Medicilor, instituția care certifică medicilor dreptul la exercitarea profesiei în România. Ei au verificat bazele de date…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.