6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice | Radio Bucuresti FM – Radio Muzica Live Online

0

Statisticile efectuate la nivel mondial arată că 88% din populatia adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate (65%) având dureri mai des de o dată pe săptămână. Studiile arată că efectul durerii se propagă pe scară largă și că cei afectați declară că durerea le afectează viața socială (72%) și amoroasă (64%) în fiecare zi, iar 78% dintre cei care sunt angajați declară că durerea le afectează și viața profesională.

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, durerea în sine este un element esențial în supraviețuirea umană, aceasta fiind calea prin care corpul nostru ne semnalizează că ceva nu este în regulă și trebuie să facem ceva rapid.

“Fără acest tip de semnal existența noastră ar fi amenințată. Atunci când durerea nu mai are însă un scop util și nu avem nimic de învățat din mesajul său, durerea devine doar o forță care ne manipulează viața. Durerea reduce dramatic calitatea vieții, atât la nivel fizic cât și la nivel emoțional; deși durerea este o experiență extrem de personală și subiectivă, ea are efecte ce se propagă dincolo de persoana suferindă. Atunci când vorbim despre durere, ne raportăm întotdeauna la două tipuri diferite de durere – cronică sau acută. Durerea acută este de obicei temporară dar foarte puternică, și este însoțită de anxietate sau stres emoțional”, declară hipnoterapeutul.

Stresul și anxietatea fac durerea să se intensifice

Pe de altă parte, durerea cronică durează cel puțin 3-6 luni, chiar ani, fiind interpretată de o parte din cei suferinzi ca însăși o boală. Acest tip de durere poate continua chiar și după ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a dispărut.

În unele cazuri, durerea vine și se duce, în alte cazuri este persistentă și neîncetată. Este un semnal care continuă şi după momentul în care trebuie să fim…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.