3 tipuri de motosape şi cum o alegem pe cea mai potrivită pentru nevoile noastre

0

Dacă ai decis să te apuci de grădinărit şi intenţionezi să faci acest lucru la scară mai mare, cu siguranţă vei avea nevoie de o motosapă care să facă faţă necesităţilor. Indiferent dacă vrei să ai o grădină frumoasă de flori, sau o grădină de legume proaspete şi organice, motosapa este un instrument valoros care îţi va simplifica munca pământului.

Motosapele sunt utilaje de lucrat pământul care au puterea suficient de mare pentru a putea face faţă unui teren dur, necultivat, plin de buruieni şi neregularităţi. Motosapa cu motor termic este dotată cu o serie de lame numite dinţi sau plug, montate într-o unitate ataşată la roţi. Plugurile au patru lame care se curbează alternativ în direcţii diferite şi sapă în pământ pentru a slăbi solul compact şi a-l pregătit pentru grădinărit. Poate fi propulsată de un motor pe benzină, dar există şi modele care folosesc motorul electric.

Motosapele sunt disponibile în trei variante, în funcţie de modul în care e poziţionat plugul – motosape cu plug frontal, cu plug la mijloc sau cu plug în spate. 

În rândurile următoare vom vorbi despre tipurile diferite de motosape și vom face o comparaţie între acestea pentru ca tu să ştii care este cel mai potrivit model pentru grădina ta.

Motosape cu plugul frontal

Motosapele cu plugul frontal se remarcă prin motorul uşor cu patru cicluri, fiind ustensile de muncă recomandate pentru lucrarea pământului uşor şi slab, pe suprafeţe medii. Aceste motosape nu sunt recomandate pentru terenul argilos şi greu de săpat, fiind utile în sarcinile obişnuite dintr-o grădină – spargerea solului uşor compactat, îndreptarea solului şi corectarea suprafeţelor sau înlăturarea buruienilor.

Datorită capacităţii de a ajusta lăţimea dinţilor plugului, motosapele cu plug frontal sunt versatile. Cu o motosapă cu dinţi reglabili, este uşor să treci de la săparea unor fâşii de pământ, la săparea unor zone pe suprafeţe mici. 

Un avantaj al acestor motosape este faptul că plugul se roteşte înainte, ceea ce face ca maşina să fie propulsată pe direcţia de mers, fiind uşor de manevrat chiar şi cu o putere de alimentare mai mică decât în cazul celor cu plugul în spate.  

Motosapele cu plugul în faţă permit o prelucrare mai strânsă în jurul obstacolelor şi în spaţiile mici. Plugul este poziţionat în fata roţilor şi se roteşte înainte, motorul fiind montat deasupra lui. În general motosapele cu plugul în faţă costă mai puţin decât cele cu plugul în spate de dimensiuni şi puteri similare.

Motosape cu plugul la mijloc

Cu toate că nu sunt la fel de populare ca modelele cu plugul în faţă sau în spate, motosapele cu plugul la mijloc sunt o alegere inteligentă. Aceste modele se remarcă printr-o combinaţie între puterea şi lăţimea apropiată de cea a modelelor cu plug în spate, dar şi cu construcţia mai uşoară şi mai mică specifică motosapelor cu plug frontal. 

Echipamentele se remarcă prin poziţia plugului, care este aşezat în centrul cadrului, oferind un plus de echilibru şi control. Mai mult, acestea vin cu dinţii plugurilor reglabili, ceea ce le face extrem de versatile.

Motosape cu plugul la spate

Motosapele cu plugul la spate sunt puternice, au anvelope rezistente şi rame special construite pentru contragreutate şi stabilitate sporită. Sunt recomandate pentru lucrarea tipurilor de sol dificile, nelucrate şi nesemănate de mult timp şi parcele de dimensiuni mari. 

În afară de puterea motorului, o altă caracteristică a motosapelor cu plugul la spate care le face perfecte pentru lucrarea pământului dur şi neregulat, este dimensiunea lor. Alte caracteristici care le scot în evidenţă sunt cele trei moduri diferite de funcţionare şi rotire a dinţilor – dinţi rotativi înainte, dinţi contra-rotativi sau dinţi cu rotire dublă. 

Dinţii care se rotesc înainte sunt de ajutor pentru propulsarea înainte şi, simultan, amestecarea pământului, dinţii contrarotativi ajuta motosapa să pătrundă mai adânc, iar dinţii cu rotire dublă permit comutarea între modurile de lucru. Astfel, motosapa cu plugul la spate oferă o mulţime de opţiuni, fiind ideală pentru lucrarea pământului dificil şi pe suprafeţe mari. 

Motosapele cu plugul în spate sunt recomandate pentru zonele de grădină mari şi deschise. Plugul este în spate, iar motorul în faţă, roţile fiind autopropulsate. Plugurile se pot roti în orice direcţie. Pe unele modele plugurile se rotesc înapoi în timp ce roţile duc înainte – mişcarea contra-rotativa. În cazul modelelor cu mişcare dublă de rotaţie, plugurile sunt capabile să se rotească atât înainte cât şi în contra-rotire. Capacitatea de contra-rotire a motosapelor cu plug în spate, permite prelucrarea rapidă şi uşoară a solului. 

Pentru a determina corespunzător de ce tip de motosapa ai nevoie, porneşte de la mărimea grădinii tale. Potrivit celor mai mulţi producători, grădinile mai mici de 1.500 de metri pătraţi pot fi lucrate cu o minimotosapa, în vreme ce grădinile de dimensiuni medii sunt gestionabile cu o motosapă de 5 până la 6 cai putere. În cazul grădinilor mai mari de 5.000 de metri pătraţi, este nevoie de o motosapă cu cel puţin 6 cai putere. 

Desigur, există şi alte considerente de care ar trebui ţinut cont – solul dur sau stâncos este dificil de săpat cu o motocoasa uşoară sau subdimensionată, care va avea tendinţa de a sări peste zonele dure. Astfel, pentru terenul dificil de săpat, o motosapă mai mare şi mai grea este o alegere mai potrivită. Pe de altă parte, dacă te ocupi de săparea solului greu toamna sau primăvara devreme, motosapa va fi mult mai eficientă şi poţi alege un model mai mic, care are şi el avantajele sale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.