Sterilizarea: cu abur sau UV?

0

In primele 6 luni de viata, sterilizarea obiectelor cu care intra in contact bebelusul este esentiala. Parintii sunt ocupati, obositi, uneori coplesiti. Dar una dintre prioritatile lor este tocmai asigurarea unui mediu cat mai sanatos, astfel incat cel mic sa nu fie expusi la virusi si bacterii. Daca pana de curand sterilizarea cu abur era cea mai des folosita metoda pentru a pregati mancarea bebelusului, tehnologia UV pare sa castige teren.

Lumina UV este o forma de lumina invizibila pentru ochiul uman, ale caror lungimi de unda se afla in intervalul de la 100-400 nanometri. Soarele emite raze ultraviolete, dar multe dintre ele sunt absorbite de stratul de ozon al atmosferei. Razele UV sunt active din punct de vedere biologicO caracteristica unica a luminii UV este aceea ca intre 200 si 300 nm (nanometri)– are efecte germicide, ceea ce inseamna ca este capabila sa inactiveze microorganisme cum ar fi bacteriile, virusii sau protozoarele. Aceasta capacitate a permis adoptarea pe scara larga a luminii UV ca metoda sigura, ecologica si extrem de eficienta pentru sterilizare.

Cercetarile stiintifice, au dovedit capacitatea luminii UV de a inactiva o lista extinsa de bacterii patogene, virusuri si protozoare. In ceea ce priveste sterilizarea obiectelor bebelusului, procedeul cu abur presupune umezirea si apoi uscarea obiectelor. Apa fierbinte distruge tot ce este viu, distruge microorganismele care sunt prezente pe obiectul supus sterilizarii, in masura in care microorganismul respectiv nu este rezistent la temperaturi foarte mari. Un sterilizator cu abur pentru uz personal, ajunge la o temperatura de 108 grade, la presiune normala. Un sterilizator de uz spitalicesc, ajunge la o temperatura de 134 de grade si presiune de o atmosfera.

In sterilizatorul cu abur nu putem pune anumite obiecte care se deterioreaza la temperatura mare, cum ar fi: obiecte din plastic moale, jucarii cu baterii sau jucarii din plus. Sterilizarea cu UV presupune iradierea a 99% dintre…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.