Sistem informatic care permite donarea de sânge pentru un pacient anume
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România vă informează că, dacă aveţi o persoană internată în 12 spitale din Bucureşti, puteţi dona sânge, iar acel sânge ajunge în mod specific la acel pacient (pacientul nu primeşte acelaşi sânge procesarea sângelui recoltat durează până la 24- 48 h dacă este valid, primeşte sânge similar). În Bucureşti există un sistem informatic care permite donarea pentru o anumită persoană.
Cele 12 spitale sunt : Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie şi TBC „Foişor, Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic „Prof. dr. Panaint Sârbu”, Spitalul Clinic „Dr.I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr.C.Davila”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Clinic „Dr. Th. Burghele”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr.V. Babeş”, Spitalul Clinic „N.Malaxa”, Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”.
„Este foarte important ca populaţia din Bucureşti să ştie că poate dona pentru un pacient anume, dacă este internat într-unul din cele 12 spitale. Dacă o persoană merge la centrul de donare şi vrea ca sângele să ajungă la o persoană anume, spune acest lucru, iar sângele este trimis prin intermediul sistemului informatic la spital pentru acel pacient. Este o premieră pentru România şi este important ca acest sistem să fie utilizat şi pentru alte spitale şi alte localităţi”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Sistemul informatic implementat în cele 12 spitale ale Primăriei Capitalei permite donatorului să opteze pentru ce pacient vrea să doneze. Proiectul, finanţat cu fonduri europene şi realizat de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a devenit funcţional în spitalele Primăriei Capitalei din…
Citeste continuarea AICI