RMN-ul – importanță, contraindicații și preț

0

Sursa: Financiarul.ro.

Din 1977 – atunci când a fost realizată prima examinare a unui pacient prin intermediul rezonanței magnetice, care a durat nu mai puțin de 5 ore – și până în prezent, medicina a evoluat foarte mult. Astăzi, RMN-ul este una dintre cele mai complexe investigații, a cărei acuratețe este extraordinară. De asemenea, timpul necesar efectuării scanării RMN s-a redus de 5 ori.  În continuare, poți afla mai multe detalii despre ce presupune examinarea imagistică prin rezonanță magnetică, ce contraindicații prezintă, dar și care sunt costurile necesare unei astfel de investigații.

Ce este RMN-ul?

Rezonanța magnetică nucleară (abrev. RMN) este o procedură medicală neiradiantă și neinvazivă. Aceasta utilizează magnetismul și undele radio pentru a capta imagini bi și trimensionale, necesare în diagnosticarea diverselor probleme localizate la structurilor anatomice. Spre deosebire de radiografii sau de scanările realizate cu ajutorul computerului tomograf, RMN-ul este o investigație mult mai sigură, atât din punct de vedere al rezultatelor oferite, dar și în ceea ce privește riscul expunerii la radiații, care este nul în acest caz. Acestea sunt și motivele principale pentru care analiza RMN este recomandată chiar și copiilor.

În general, rezonanța magnetică nucleară este extrem de utilă pentru a infirma sau confirma dignosticele prezumtive, această caracteristică a sa oferindu-i pseudonimul de „investigație medicală de finețe”. Totuși, examenul RMN poate fi efectuat și la indicațiile medicului, ca metodă primordială de analiză în afecțiuni precum:

Tumori cerebrale;
Afecțiuni ginecologice;
Afecțiuni ale căilor biliare;
Ruptura de ligamente;
Tarumatologie vertebrală;
Accidente vasculare cerebrale;

Contraindicații RMN  

Fără a contesta valoarea informațiilor medicale obținute în urma unei scanări RMN, există și situații în care aceasta nu este recomandată. Iată care…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.