Proiecte distractive pe care le poți face pentru copii cu ajutorul unui compas
Imaginația este cheia transformărilor unor lucruri banale în unele cu adevărat spectaculoase. Este răspunsul incontestabil al creativității și este direct răspunzătoare pentru lucrurile unice și interesante pe care reușești să le descoperi. Dacă vrei să încurajezi manifestările creative ale copiilor tăi, trebuie să apelezi, în primul rând, la imaginația ta și să lucrezi împreună cu ei la diverse proiecte artistice.
De asemenea, îndeamnă-i constant să cerceteze și să nu se limiteze doar la noțiunile de bază ale lucrurilor. Astfel, prin cercetare continuă vor face descoperiri interesante și vor observa cum lucrurile aparent lipsite de importanță devin adevărate subiecte de analiză.
Unul dintre instrumentele descoperite pe băncile școlii este compasul. Acesta se folosește în desenul tehnic pentru trasarea cercurilor ori arcelor de cerc, sau pentru măsurarea lungimilor. Iată o serie de proiecte distractive pe care le poți face pentru copii cu ajutorul acestui obiect nelipsit din trusa de geometrie.
Cercuri perfecte
Cu ajutorul unui compas pentru desen tehnic se pot desena arcuri de cerc și cercuri. Pornind de la aceste forme perfect definite, putem crea diverse lucruri interesante.
- Fețe expresive:
Inspirați fiind de emoticoanele cu ajutorul cărora exprimăm în comunicarea online diverse sentimente și emoții, putem realiza împreună cu cei mici o serie de fețe care să exprime anumite stări. Putem ilustra astfel bucurie, tristețe, frustrare, uimire, nedumerire, furie sau orice alt sentiment de trece prin minte. Copiii se vor familiariza cu stările de spirit și vor ști să empatizeze atunci când vor vedea în viața reală astfel de expresii.
- Rozetă gotică:
Cu ajutorul compasului putem realiza rozete gotice. Rozeta gotică este o floare rotundă, stilizată, folosită mai ales ca motiv în sculpturile din Antichitate. Putem face mai multe astfel de desene pe care ulterior să le colorăm împreună cu cei mici. Li se vor dezvolta, în egală măsură, atenția la detalii, îndemânarea și spiritul de observație. După finalizarea desenului, putem înrăma rezultatul și-l putem expune în camera copiilor.
Hărți
Încă din cele mai vechi timpuri, compasul a fost folosit pentru măsurarea lungimilor, în special pe hărți. Compasul este compus din două brațe îmbinate la un capăt. De obicei, unul dintre brațe are la celălalt capăt un ac, iar celălalt un creion sau un alt instrument de trasat. Cu ajutorul acestuia poți realiza împreună cu copilul tău hărți ce arată drumul către comori imaginare ori chiar trasee precise pe care să le explorați apoi împreună.
Hărțile de cele mai multe ori ne duc cu gândul la vacanță, dovedindu-se a fi foarte utile într-un loc nou. Cele create de voi pot genera momente de calitate petrecute împreună și pot reprezenta, de ce nu, o bună inițiere în tainele cartografiei.
Curiozități
Mintea copiilor este asemenea unui burete ce absoarbe constant informații din jur, indiferent de canalul pe care acestea sunt transmise. Având în vedere explozia informațională și accesul liber și facil la surse neautorizate, poate nu ar strica înființarea unui program prin care să îi pui la dispoziție copilului o serie de informații certificate, verificate care să-i amplifice cunoștințele generale. Ar putea să afle informații prețioase din istorie, invenții și inventatori ai unor obiecte de interes general.
Un bun prilej ar fi să-i vorbești despre matematicianul Galileo Galilei, considerat inventatorul compasului. Cu ajutorul instrumentului lui Galileo, care avea linii proporționale trasate pe cele două brațe, dar și o scală de măsurare în patru cadrane, se puteau face extrem de ușor foarte multe calcule, care variau, de la calcularea radicalului rădăcinilor pătrate, desenarea poligoanelor, calcularea ariilor și a volumelor, până la măsurarea diverselor suprafețe, a înălțimii diverselor clădiri. A fost fără îndoială, o descoperire semnificativă care a simplificat considerabil numeroase studii.
Compasul poate fi considerat emblema științelor exacte și a rigorii matematice. Deși, în timpul școlii, utilizarea lui a devenit destul de sumară, copiii ar trebui să se familiarizeze cu acest interesant instrument și acasă. Îl poți achiziționa într-o trusă geometrică, alături de alte instrumente de geometrie precum raportorul sau echerul sau individual, cu un set de mine de rezervă.