Poziţiile ghemuit sau îngenunchiat, mai sănătoase decât statul pe scaun

0

Anumite poziţii de odihnă, precum statul pe vine sau în genunchi, pot fi mai bune pentru sănătate deoarece implică utilizarea mai multor muşchi în comparaţie cu statul pe scaun, conform unui studiu citat luni de Press Association.

Concluziile studiului se bazează pe analiza unor date prelevate de la persoane din cadrul unei populaţii de vânători-culegători din Tanzania, care au purtat dispozitive pentru monitorizarea activităţii fizice şi a perioadelor de odihnă.

O echipă de antropologi din Statele Unite a descoperit că, în ciuda faptului că aceste persoane sunt sedentare timp de aproape zece ore pe zi, echivalentul duratei unei zile de muncă la birou, populaţia Hazda nu prezenta indicii ale bolilor cronice asociate cu perioade lungi de sedentarism. Cercetătorii estimează că acest lucru se datorează ”posturilor de odihnă activă” practicate în cadrul tribului.

”În ciuda lungilor perioade de inactivitate, una dintre diferenţele majore pe care le-am observat este aceea că membrii populaţiei Hazda se odihnesc de obicei în poziţii care solicită musculatura pentru menţinerea nivelurilor uşoare de activitate fizică – fie în poziţie ghemuită, fie în genunchi”, a explicat doctor David Raichlen, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea California de Sud, autor principal al studiului.

Perioadele prelungite de stat pe scaun au fost asociate cu o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi deces însă, potrivit cercetătorilor, acest lucru contravine aspectului evoluţionist, care favorizează strategii pentru conservarea energiei.

Brian Wood, antropolog la Universitatea din California, unul dintre autorii studiului, a precizat: ”Preferinţele şi comportamentele pentru conservarea energiei au fost cheia succesului pentru evoluţia speciilor. Însă când mediile se schimbă rapid, aceste preferinţe pot duce la rezultate nu la fel de benefice. Sedentarismul prelungit este…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.