Pacienţii cu hepatită C sau ciroză beneficiază din această lună de tratament gratuit cu interferon-free

0

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a fost desemnată, prin ordin al preşedintelui CNAS, să asigure din această lună terapia cu medicamente cu acţiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C şi cirozei hepatice C, pentru pacienţii adulţi, a informat vineri directorul instituţiei, Cristi Bleorţu.

Directorul CAS Suceava a precizat că bugetul iniţial alocat pentru acest tip de tratament este în valoare de 928.000 de lei.

Medicii prescriptori pentru pacienţii adulţi sunt medici din specialitatea gastroenterologie şi din specialitatea boli infecţioase, aflaţi în contract cu CAS Suceava, iar medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic specific.

Pacienţii vor fi informaţi de medic cu privire la terapia antivirală recomandată, la modalitatea ei de administrare, la reacţiile adverse şi interacţiunile medicamentoase şi vor semna formularele tipizate necesare.

Sursa citată precizează că o condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este aceea ca pacientul să-şi monitorizeze tratamentul, mergând la medicul curant pentru consultaţii şi analize ori de câte ori acesta îl programează sau în cazul unor reacţii adverse ori dacă starea de sănătate o impune.

Determinările cantitative ARN-VHC (viremiile) se vor realiza, în mod gratuit, fiind obligatorii pentru iniţierea şi monitorizarea tratamentului.

Persoanele asigurate care beneficiază de tratament antiviral fără interferon vor primi de la medicul curant câte o prescripţie medicală gratuită la fiecare 28 de zile, ce poate fi eliberată de farmaciile în contract cu CAS Suceava.

La 12 săptămâni de la terminarea tratamentului, pacientul trebuie să efectueze viremia care atestă obţinerea rezultatului terapeutic.

Viremia obligatorie pentru monitorizarea tratamentului se va efectua în baza…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.