Ora exacta in Romania

0

Ora exacta a Romaniei, cum se calculeaza, care este diferenta dintre AM si PM, ce inseamna trecerele la ora de vara / iarna, de cand nu se va mai schimba ora.

Ora exacta a devenit de interes in secolul al XIX-lea, pana atunci timpul scurgandu-se dupa regulile vietii, fara sa intereseze pe nimeni cronometrarea lui. Nimeni nu punea pret pe numarul secundelor, al minutelor si al orelor inainte de 1800, cand lumea a inceput sa masoare timpul si sa il inteleaga altfel decat pana atunci si tot atunci probabil viata a inceput sa fie traita din ce in ce mai pe graba.

Ceasuri existau si pana atunci, insa timpul a devenit cu adevarat de interes din 1869, cand caile ferate au devenit parte a peisajului romanesc si cand ora unitara pe tot teritoriul tarii a devenit o necesitate si cand fiecare statie de tren trebuia sa aiba un orologiu potrivit dupa timpul de mijloc al localitatii. Ora locala, adica. Procesul de unificare a orei Romaneie a inceput abia dupa 1893, prin cooperarea a doua institutii: Institutul Meteorologic si Caile Ferate Romane.

Ora exacta a Romaniei, calculata dupa meridianul Greenwich

Pentru masurarea timpului s-a construit, in 1892, o sala meridiana, dotata cu o luneta speciala si cu orologii, doar ca anuntarea orei exactei era un proces complicat. Prin urmare, s-a decis ca pana la gasirea unei alte metode pentru unificarea orei, aceasta sa fie anuntata cu tunul. Se intampla in iulie 1895, iar tunul anunta ora 12.00, a amiezii, insa experimentul a fost sistat dupa numai o luna, intrucat sunetul nu se auzea in tot orasul, asa cum se sperase.

Statul roman, prin CFR, a aderat in 1894 la conventia meridianului Greenwich si a adoptat timpul Europei Orientale (cu doua ore inaintea celei de la Greenwich), lucru necesar pentru corelarea legaturilor feroviare internationale. Abia dupa acel moment procesul de unificare a orei pe intreg teritoriul a devenit un proces de interes.

Dupa esecul experimentului cu tunul, ora exacta a inceput sa fie anuntata catre CFR in toamna lui 1895, printr-o conexiune telegrafica directa intre gara Filaret si Institutul Meteorologic. Zilnic, la ora 12.00, institutul comunica ora exacta, care apoi era transmisa prin telegraf catre toate statiile CFR din tara. Mecanismul a fost adoptat si de posta, si de telegraf, si de alte institutii, astfel incat in cea mai mare parte a tarii ceasurile erau reglate dupa ora Bucurestiului, care a devenit ora nationala.

Totusi, Romania nu a avut ora exacta pana in septembrie 2004, cand a fost pus in functiune, oficial, ceasul atomic etalon achizitionat de Biroul Roman de Metrologie Legala inca din 1995. Acesta nu a putut fi utilizat, insa, pana la cumpararea aparaturii de codificare si transmitere a semnalului catre un ceas digital.

Ce inseamna AM si PM

O zi este impartita in 24 de ore. Ceasurile analogice au cadranul impartit in 12 unitati, astfel ca pe parcursul unei zile indicatorul orar va parcurge de doua ori suprafata cadranului. Astfel, a inceput folosirea prescurtarilor AM si PM. Acestea provin din limba latina si inseamna Ante Meridiem, adica intre miezul noptii si pranz, si Post Meridiem, adica intre pranz si miezul noptii.

Ora exacta in Romania se schimba de doua ori pe an

In 1917 Romania a inceput sa foloseasca ora de vara, principiu bazat pe nevoia de economie la electricitate si pe folosirea la maximum a luminii soarelui. Dupa Primul Razboi Mondial s-a renuntat la ora de vara, aceasta fiind reintrodusa, din aceleasi ratiuni economice, in 1932. Practica a fost din nou suspendata din 1943 si reintrodusa in 1979.

Pana in 1983, ora de vara functiona intre prima duminica din aprilie, cand ora 00.00 devenea ora 1.00, pana in ultima duminica din septembrie, cand ora 1.00 devenea ora 00.00. Intre 1984 si 1996, trecerea la ora de vara se facea in ultima duminica din martie, iar cea la ora de iarna – in ultima duminica din septembrie. Incepand din 1997, Romania trece la ora de iarna in ultima duminica din octombrie, cand ora 04.00 devine ora 03.00, iar ora de vara se aplica anual in ultima duminica din martie, cand ora 03.00 devine ora 04.00.

Schimbarea orei va deveni istorie

Trecerea la ora de iarna 2019 se face in ultimul weekend din luna octombrie, mai exact, duminica, pe 27 octombrie 2019. Diferenta dintre ora oficială a Romaniei si Timpul Universal (GMT), in perioada de iarna, va fi de doua ore, fata de trei ore cand e perioada de vara.

GMT este prescurtarea de la Greenwich Mean Time, Greenwich fiind localitatea din Marea Britanie prin dreptul careia trece Meridianul Zero, cel fata de care se fixeaza ora fixa pe glob. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2. Tara noastră se afla in fusul orar 2 (GMT +2).

Schimbarea orei afecteaza majoritatea programelor care tin de aceasta, de aceea este bine sa nu fim luati prin surprindere de acest aspect. Din acest rationament, schimbarea orei se face duminica, atunci cand majoritatea institutiilor sunt inchise, iar noi avem o zi intreagă la dispozitie pentru a ne adapta la noua ora.

De cand nu se mai schimba ora

La inceputul lunii martie 2019, in Comisia Europeana s-a votat ca incepand din anul 2021 sa se renunte la ora de iarna. In urma acestui vot, statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept ora de iarna, vor face această ultima schimbare in ultima duminica din octombrie 2021.

In tarile din Uniunea Europeana care decid sa ramana la ora de vara ar urma ca ultima schimbare a orei sa se faca in ultima duminica din martie 2021.

In Romania au fost numeroase dezbateri pe aceasta tema si autoritatțile urmeaza sa anunte oficial decizia pana in martie 2020, termenul limita fixat de Comisia Europeana.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.